Home >> Haberler >> Avrupa >> YAZAR HALİL GÜNDOĞAN’A İSVİÇRE İLTİCA KAMPLARINDA BASKI UYGULANIYOR!

YAZAR HALİL GÜNDOĞAN’A İSVİÇRE İLTİCA KAMPLARINDA BASKI UYGULANIYOR!

Haber Merkezi | 15.03.2020 | Politik görüşleri nedeniyle Türkiye’de 30 yıl hapiste tutulan, PEN Yazarlar Derneği üyesi Halil Gündoğan 2019 yılında iltica talebinde bulunduğu İsviçre’de baskı altında tutuluyor.

Bir süredir ST Gallen kantonuna bağlı Oberbüren mülteci kampında kalan Halil Gündoğan, 2020 Şubat ayında “Uyulması zorunlu” ikazı ve ” Yeni Yaşam Sistemi” başlığıyla kamp yaşamını düzenleyen uygulamalara itiraz ettiği gerekçesiyle zor kullanılarak bir geri gönderme merkezine gönderildi.

Zorla sürgün öncesinde Halil Gündoğan kampta yaşayan mültecilerin çoğunluğu ile birlikte yeni uygulamanın demokratik bir şekilde tartışılmadığı ve özünde insan hak ve özgürlüklerine aykırı olduğu, kışla yaşamına benzer içerik taşıdığı gerekçesiyle kamp yönetimine bir dilekçeyle (13.02.2020) başvuruda bulunmuşlar ve koşulların düzeltilmesini talep etmişlerdi.

Mülteciler kendilerine dayatılan “yeni yaşam sistemi” uygulamasının uyum için bir fayda sağlamadığını, kendilerine bir beceri kazandırmadığını ifade ederek, dayatılan düzenlemenin tersine, kendilerinin toplumsal yaşama, siyasi, kültürel etkinliklere katılmalarını sınırlamak veya engellemek amaçlı olduğunu, iş bulup çalışma imkanlarını ortadan kaldırdığını belirtmişlerdi. Mülteciler ayrıca ucuz iş gücü olarak kullanılmak ve sömürülmek istendikleri görüşünü paylaşmışlardı.

Kamp yönetimi ise mültecilerin sabah 08.30 – 16.30 arası saatlerini iradeleri dışında, kendilerinin kararlaştırdığı bir programla belirleyen yeni uygulamanın “merkezi” olduğunu İsviçre toplum yaşamına ve devlet nizamına uyum sağlamak amacını taşıdığını ileri sürmüştü.

Kamp sakinlerinin (39 kişi) itiraz dilekçesinden yaklaşık bir hafta sonra “Göçmenlik Dairesi”nden gelen yetkili ile yapılan görüşmeler de sonuç getirmemişti.

Bu gelişmelerin ardından yetkililer mültecilerle konuşup görüşlerini almak yerine “elebaşı” olarak gördükleri Halil Gündoğan üzerinde baskı uygulayarak sindirme politikası uygulamaya çalışmışlardır.

24.02.2020 tarihinde Halil Gündoğan’dan görüşme talep eden kamp müdürü kendisini iki sivil polise teslim etmiştir.

Resmi polis merkezine gittiğini düşünen Halil Gündoğan’ın avukat talepleri karşılanmamış ayrıca resmi bir bina yerine sivil bir binada, özel bir daireye götürülmüştür.

Kendisini “Kanton emniyetinden polis memuru” olarak tanıtan bir görevli ve bir tercüman eşliğinde geçmiş siyasi faaliyetleri kapsamında sorgulanmak istenen Halil Gündoğan avukatsız ifade vermeyeceğini belirterek susma hakkını kullanmıştır.

Bunun üzerine kampa dönen Gündoğan kamp müdürüne yaptığının yasal olmadığını belirterek tepki göstermiştir.

Sonraki günlerde tekrar yönetime çağrılan Halil Gündoğan’a yönelik suçlayıcı bir yaklaşımla neden diğer mültecileri etkilediği yönünde sorular sorulmuştur.

Halil Gündoğan kamp yönetiminin sorunları dinlemek ve çözüm üretmek yerine kendisinin kasıtlı olarak hedef gösterildiğini, herkesin gelişmelerden rahatsız olduğunu, kendilerine yönelik tutumun üstenci ve ırkçı olduğunu, çalışmaya, üretmeye karşı olmadıklarını ancak önerilen işlerin sadece kendilerini baskı altında tutmayı ve zamanlarını verimsizleştirmeyi hedeflediğini ifade etmiştir.

Kamp yönetimi mültecilerle birlikte sorunu tartışarak çözüm üretmek yerine baskı ve sürgün yöntemini benimsemiştir.

Nitekim 03.03.2020 tarihinde Halil Gündoğan’ın başka bir kampa sürgün kararı bildirilmiştir. Bu kararı keyfi ve anti demokratik olarak değerlendiren Halil Gündoğan belgeyi imzalamayı kabul etmemiştir.

Bunun üzerine eğitilmiş polis köpekleriyle kampa baskın düzenlercesine gelen polis ekipleri tarafından orantısız güç kullanılarak elleri acı verecek derecede arkadan kelepçelenerek kamptan götürülmüştür.

Karakolda bütün eşyaları alınan Halil Gündoğan’ın telefonunu kullanmasına, ailesine ve arkadaşlarına haber vermesine engel olunmuştur.

İki buçuk saat karakolda tutulan Halil Gündoğan yine elleri kelepçeli bir şekilde arka bölümünde tek kişilik hücresi olan bir polis aracına bindirilip, bir buçuk saatlik bir yolculuğun ardından başka bir kampa götürülmüştür. Kendisine hiçbir kişisel eşyası verilmemiş, hepsi eski kampta bırakılmıştır.

Yeni kamp dağ başında bir tecrit yeri olmasının yanı sıra, iltica talepleri reddedilmiş, kimlikleri olmayan, sınır dışı edilecek veya ülkelerine geri gönderilecek mültecilerin tutulduğu bir toplama merkezidir. Halil Gündoğan hukuksuz ve anti demokratik biçimde günlerdir bu kampta tecrit edilmektedir. Kamp yetkilileri bile Halil Gündoğan’ın neden buraya getirildiğine anlam verememektedir.

İsviçre gibi demokrasi ve hukuk devleti iddiasındaki bir ülkenin kamplarında neler oluyor sorusuna yanıt bulmakta zorlanmaktayız.

Uzun yıllar hapiste tutulmuş 60 yaşında bir yazarın maruz kaldığı polisiye uygulamalarını kabul edilir ve yasal olmadığını düşünüyoruz.

St. Gallen Kantonu’na bağlı Vilters Kasabası’nda “Ausreise und Nothilfezentrum Sonnenberg” kampında tutulan Halil Gündoğan’a yönelik keyfi ve anti demokratik uygulamaların son bulmasını talep ediyor ve Halil Gündoğan ile dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

Metni imzalayanlar:
Nevin Kamilağaoğlu (AABK- Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eşit Genel Başkanı)
Hüseyin Mat (AABK- Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eşit Genel Başkanı)
Metin Bozdağ (FDG-Avrupa Dersim Dernekleri Genel Başkanı)
Tuncay Yılmaz (SYKP -Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Kurucu Eş Genel Başkanı)
Ali Ertan Toprak (BAGIV-Präsident der Bundesarbeitsgemeinschaft der
Immigrantenverbände in Deutschland
Erdal Kılıçkaya (AABK-Avrupa Alevi Konfederasyonu Genel Sekreteri)
Zeynep Çalışkan (ATİK – Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu Eşbaşkanı)
Süleyman Gürcan (ATİK – Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu Eşbaşkanı)
Hıdır Uludağ (ADHK- Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu Başkanı)
Sakine Türkmen (İHDD- İnsan Hakları ve Dayanışma Derneği_İsviçre)
Ali Şimşek (CDK-S- Civara Demokratik a Kürdistaniyen- Swistre)
Celal Başlangıç (ArtıTV Genel Yayın Yönetmeni)
Mahmut Akgül (YOL TV Genel Yayın Yönetmeni)
Şiar Munzur (CAN TV Genel Koordinatörü)
Osman Okkan (KulturForumTurkeiDeutcland)
Ertuğrul Kürkçü (HDP Halkların Demokratik Partisi Onursal Başkanı, AKPM Avrupa
Konseyi Parlamenter Meclisi Onursal Üyesi)
Hatip Dicle (Kürt Politikacı)
Nursel Aydoğan (HDP Halkların Demokratik Partisi 24,25, 26 dönem Milletvekili)
Doğan Özgüden (Gazeteci)
İnci Tuğsavul (Gazeteci)
Ragıp Zarakoğlu (Gazeteci, Yazar)
Ragıp Duran (Gazeteci, Yazar)
Hayko Bağdat (Gazeteci, Yazar)
Erk Acarer (Gazeteci)
Ahmet Nesin (Gazeteci)
Ayşe Yıldırım (Gazeteci)
Koray Düzgören (Gazeteci)
Yücel Özdemir (Gazeteci)
Adil Yiğit (Gazeteci)
Nezahat Gündoğan (Yönetmen)
Hakan Gürer (Yönetmen)
İsmail Çoban (Ressam)
Maviş Güneşer (Sanatçı)
Kemal Kahraman (Sanatçı)
Mikail Aslan (Sanatçı)
Ferhat Tunç (Sanatçı)
Sema Kılıçkaya (Yazar)
Doğan Akhanlı (Yazar)


Kaynak: Avrupa