Home >> Haberler >> Avrupa >> Viyana’da VTİD 52. Yıl Etkinlikleri Devam Ediyor.

Viyana’da VTİD 52. Yıl Etkinlikleri Devam Ediyor.

VİYANA| 28.11.2023| VTİD (Viyana Türkiyeli İşçiler Derneği) bu yıl 52. kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde pazar günü geniş katılımlı ve bir o kadar da verimli bir etkinlik, panel ve müzik dinletisi gerçekleştirdi.

52. yıl etkinliklerinin üçüncüsü olan ve Türkiye’den Avusturya’ya işçi göçünün 59. yılında ’Biz Kimiz? Halen misafir işçi mi? Misafir işçilerden göçe! Göçten Entegrasyona! Entegrasyondan çok kültürlülüğe ve biz Neyiz? Azınlık mı? Yeni Avusturyalımı? Ya da bütünleşerek eşit haklar bağlamında birlikte nasıl yaşayabiliriz’ gibi başlıklar altında Alev Korun, (Eski Yeşiller Milletvekili) Kenan Güngör, (Sosyolog ve Politik Danışman) ve Max Zirngast (Politikacı ve Gazeteci) katılımı ile bir sempozyum gerçekleştirdik.

Etkinliğimiz, VTİD adına yapılan selamlamadan sonra, KOMintern sekreteri Gerherd Mak’ın siyasi ve politik bir perspektif ile Avusturya göç tarihini Geçmişten günümüze, kapitalizmde göçün nedenlerini, sonuçlarını ve spesifik olarak Marksist bir perspektiften, genel boyutları ile entegrasyon sorunları üzerinde durarak geniş bir perspektif sunumu gerçekleştirdi.

Etkinliğimiz, Kenan Güngör’ün kısa bir sunumundan sonra, sempozyuma katılan kitle ile gruplar halinde bir çalışma yapılarak, konuya ilişkin yazılı hale gelen soru ve öneriler üzerine konuşmalar yapıldı.

Daha sonra Hozan Qamber ile grubu ve ardından Umut Akar ile Özden Öksüz olağanüstü bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Son bölümde, sempozyuma katılan panelistler birer sunum gerçekleştirdi. Yapılan sunumda, Entegrasyon veya Göçmenlik vurgusu günümüzde birinci kuşak için söylense de ikinci ve son kuşaklar için pek anlamlı olmadığı, son kuşaklara göçmenlik vurgusu, 90’lı yıllarda yapılan ırkçı söylemler ile aynı anlamda olduğu üzerinde duruldu.

Ayrıca, yapılan sunumların içinde çok önemli noktalara değinildi. Örneğin; yapılan bir araştırmaya göre, Avusturya’da yaşayan, burada doğup büyüyen kitlenin %70’nin kendisini hala Türk ve Türkiyeli gördüğü aktarıldı. Ayrıca, 70’li 80’li yıllarda Avrupa/Avusturya’ya ekonomik ve siyasi nedenlerle gelen göç, bugün Türkiye’den Avrupa’ya esasen beyin göçü düzeyinde olduğunda belirtildi. Sonuç olarak; çok anlamlı, eğitici ve güzel bir etkinlik oldu. Bu başarılı çalışmada katkısı olan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

VTİD


Kaynak: Avrupa