NÜRNBERG |23.04.2018| Geçtiğimiz cumartesi akşamı (21.04.) Nürnberg Dialog der Kulturen derneğinde müzisyen Özden Çiçek’le “Müzik ve Siyaset” konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.
Özden Çiçek söyleşiye müziğin tarihinden kısa başlıklar aktararak başladı. Müziği “insanların duygu ve düşüncelerini ses ve ritimle anlatması” olarak tanımlayan Çiçek Batı klasik ve barok müziğinden, başlayarak Sovyet Rusya’sından, Türk, Kürt, Laz müziklerinden, Mahzuni Şerif gibi halk ozanlarından, Alevi deyişlerinden, John Baez’den ve diğer birçok sanatçının müziklerinden kısa dinletiler sunarak müziğin siyasetle olan ilişkisine detaylı bir şekilde değindi.
Okullarda müzik derslerine gereken önemin verilmediğini vurgulayan Özden Çiçek Platon’dan aktarma yaparak müziğe matematik kadar önem verilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmasını Victor Jara’nın “Manifesto” adlı eserini dinleterek bitiren Çiçek’in anlatımı beğeniyle karşılandı.
Özden Çiçek 2006 yılında Marmara Üniversitesi (İstanbul) Müzik Öğretmenliği Ana Sanat Dalı, Ses Eğitimi Bölümü`nden mezun oldu. Aynı yıl Almanya`nın Hannover şehrine yerleşti. Hannover`de çeşitli kurumlarında müzik dersleri vermenin yanı sıra, devlet okulunda Türkçe ve müzik alanında öğretmenlik yapmaktadır. Çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış yazıları bulunmaktadır. Rote Hilfe`nin Der Sampler adlı farklı dillerden oluşturulan CD projesinde Türkçe bir eserle yer aldı. Mart 2014 yılında Ersen Bucak ile birlikte ‘Dinleti-1’ adlı albümü yayımladılar. Ersen Bucak (bağlama), Holger Kirleis (Piyano) ve Carsten Bethmann (gitar)`dan oluşan KATRE grubunda vokal olarak yer almaktadır. Grup 2017 yılında çeşitli dil ve müzik türlerinden oluşturduğu bir albüm yayımladı.
Kaynak: Avrupa