HANNOVER|08.01.2018| Dün (07.01.2018) Hannover Tohum Kültür Merkezi tarafından “Müzik ve Siyaset” semineri düzenlendi. Özden Çiçek tarafından verilen seminer, konusu açısından ilgi çekiciydi.
Müziğin ilk ortaya çıkışıyla anlatımına başlayan Çiçek, müziğin en eski tarihinden günümüze kadar olan sürecini, kısa başlıklar altında dinleyicilere anlattı.
“İnsan duygu ve düşüncelerinin ses ve ritimle” ifadesi olan müziğin siyaseti, siyasetin ise müziği nasıl etkilediğini, çeşitli ülkelerden ve müzisyenler üzerinden örnekleriyle anlatıldı.
Kitlenin ilgisini çeken müzik ve siyaset konusu, siyasetin müzik üzerindeki etkisinin sınıflı toplumlarda daha belirgin bir hal aldığı ve topluma egemen olan sınıfların, toplumsal yapının tüm dokularına düşüncelerini sirayet ettirdikleri gibi, toplumun bir parçası ve onun ürünü olan müziğe de aynı şekilde etkide bulunduğunu belirti.
Leningrad Senfonisi ve Siyaset
Müzisyen ve eğitimci Özden Çiçek, Ekim Devrimi’nin müzik üzerindeki etkisini ve devrimin, müzik ve diğer sanat dallarını nasıl etkilediğine dair örnekler verirken, oldukça ilgi çekici bir örnek olan, ikinci dünya savaşında Nazi Almanya`sının işgal güçleri tarafından 873 gün süren ve bir milyonu aşkın kişinin yaşamını yitirdiği Leningrad kuşatması sırasında direnen Sovyet güçlerine moral desteği veren Dimitri Şostakoviç‘in Leningrad senfonisinden kısa bir bölüm de dinletildi.
Ayrıca toplumun ezilen kesimlerinin, ezen siteme karşı isyanlarının müziklerine nasıl yansıdığını ve müziğin ise onların mücadelesine hangi boyutta katkı sunduğunu, Kürtler’in ve Aleviler`in ağıt ve deyişlerinden örnekler verilerek anlatıldı.
Tartışmalı geçen seminer, dinleyiciler tarafından memnuniyetle kaşılandı ve bu tür yeni seminerlerin verilmesinin yararlarından söz edildi.
Sanatsal özgürlük ancak toplumsal özgürlükle mümkündür, sözüyle sunumunu sonlandıran Özden Çiçek, son olarak Victor Jara`nın “söylenecek yeni bir şarkı daima olacak“ dizeleriyle, Manifesto adlı eseri ile söyleşi sonlandırmış oldu.
Hannover ATİF
Kaynak: Avrupa