Home >> Haberler >> Avrupa >> Mahkeme Mülteciye Verdiği Skandal Karardan Geri Döndü

Mahkeme Mülteciye Verdiği Skandal Karardan Geri Döndü

HABER MERKEZİ|26.03.2022| Amed/Lice doğumlu doktor Esra.Y.’nin iltica müracaatının Bundesamt für Migration und Flüchtlinge’nin (BAMF-Federal Mülteci Dairesi) verdiği ret kararına itiraz duruşması, 25 Mart 2022, saat 11.00’de Stuttgart İdare Mahkemesi, Augustenstr. 5 numaradaki binasında yapıldı.

Duruşmada mahkeme hakimi, BAMF dairesinden 2 kişi, Esra.Y.’in avukatı ile bir tercüman, bir gazeteci, 8 de izleyici yer aldı.

Duruşmadan önce Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) yaptığı yazılı çağrısı ile duruşma öncesi mahkeme önünde yapılan mitinge, Solidarität International ve Flüchtlingssolidarität Freundeskreis de katıldı. BAMF’ın Esra Y. hakkında verdiği mültecilik başvurusunun ret etme kararı protesto edildi.

Yapılan konuşmalarla, 2014 yılında Kobanê’ye DAİŞ ve destekçilerinin yaptığı saldırılarla zulümler dile getirilerek, Türkiye’nin DAİŞ çeteleriyle birlikte Kürt yerleşim alanlarına ve halkına yaptığı gasp, zulüm, katliamlar dile getirildi.

Asistan doktor olarak Kobanê’deki yaralıların tıbbi bakımını yapmak isteyen Esra Y.’ın Türkiye’de terörist örgüt üyeliği ile yargılanması ve Türkiye’de hiçbir tıbbi destek olanağı olmadığından, Almanya’ya sadece tedavi görmek ve yarıda bıraktığı Tıp tahsilini devam etmek için geldiği ve Almanya’nın yaptığı iltica başvurusunu ret etmesinin, Erdoğan sistemiyle benzeşmekten ibaret olduğu sert bir dille anlatıldı.

Duruşmaya katılan Kürt mülteci Esra.Y.,  hakimin sorularına cevap vererek, niçin o süreçte Kobanê’ye gittiğini anlattı: “Ben Amed-Lice doğumlu bir Kürt’üm. Daha 3 yaşındayken gözlerimin önünde Türk askerleri hepimizi dışarı çıkararak, evimizi ateşe verdiler. Ben, Türk devletinin bu yüzünü 3 yaşımdan itibaren görüp tanıdım, yaşadım. Bütün bu yakma, yıkma, katletme süreçlerinde hastanelerde tedavi için giden analarımız ve çocuklar, Türkçe bilmedikleri için bir de oralarda kötü muamelelere maruz kalıyordu. Onun için doktor olup halkıma hizmet etmek istedim. Bu benim tercihim değil, orada yapılanlara tarafsız kalmamaktandı. Öğrenciyken de defalarca tutuklanıp işkencelere maruz kaldım. Ayrıca Kobanê’ye gidişim, yapılan zulme kadın olarak tarafsız kalmamam ve tıbbi yardımda bulunmak istememdendi. O zaman DAİŞ tarafından insanların başları kesiliyor, kadınlara tecavüz ediliyor, çocuklar katlediliyordu. Ben de Kobanê’nin kuşatılması sürecinde işte bu yaralılara ayırım yapmadan yardımcı olmak için gittim ve ben de yapılan saldırıda çok ağır yaralandım. Başımda şarapnel parçaları vardı ve bir gözümü kaybetmiştim. Ağır ve yarı baygın halde müdahale edilmesi için Türkiye’ye götürüldüm. Ama orada yaralarıma müdahale etme yerine, beni sedyeyle cezaevine götürdüler. Daha sonra 5 Mart 2015’te yapılan duruşma ile serbest bırakıldım. Daha sonra 2018’de, Ankara’da yapılan mahkeme ile 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Ama ben, o zaman buradaydım. Buraya geliş nedenim de, hiç tedavi edilme şansımın kalmadığındandır. Ben ülkemi çok seviyorum. Burada  mülteci olarak kalmak değil; tedavi olup tıp tahsilimi bitirdiğimde, yine kendi ülkeme dönmek istiyorum’’.

RET EDİLEN İLTİCA HAKKI GERİ VERİLDİ

Daha duruşma başladığı anda, hakimin, BAMF temsilcisi  Fischer’a mülteci ret kararındaki 1. ile 2. maddeleri geri çekip çekmeyeceği konusundaki sorusuna Fischer, “Evet, her iki maddeyi de geri çekiyorum’’ cevabını verdi.

Böylelikle duruşma hakimi, Avukat Roland Meister ve BAMF temsilcisi Fischer’in ortak kararı ile Esra Y.’ın ret edilen iltica hakkı geri veridi.

Avukat Roland Meister ise, Kürt özgürlük mücadelesinin yasaklarla terörizme edilmeye çalışıldığını, YPJ-YPG’nin Kürt halkının haklı savunma güçleri olduğunu ve bunun gibi PKK örgütünün de terörist örgütler listesinden çıkarılması gereğini vurguladı. Ayrıca bu konuda çok dava yürüttüğünü ve PKK’nin listeden çıkarılması için gerekli olan bütün hukuksal mücadeleyi vermeye devam edeceğini dile getirdi.


Kaynak: Avrupa