Frankfurt |20.01.2019| Agos Gazetesi yazarı Hrant Dink, katledilişinin 12. yılında Frankfurt Zeil’da önceki gün yapılan bir etkinlikle anıldı. Anma programı saat 15:00’da ilk olarak Hrant Dink şahsında katledilen gazeteci ve yazarlar için yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşundan sonra Soykırım Karşıtları Derneği adına bir açıklama yapıldı. “Hrant Dink’in katli, 1915 soykırımının devamı ve Ermeni halkına soykırımın yeniden hatırlatılmasıdır. Bu anlamda Ermeni soykırımını, Hrant Dink +1.5 milyon olarak ifade edebiliriz. Hrant’ın hayatında zulüm hiç eksik olmadı. Politik yaşamı, gazetecilik faaliyetleri sürekli baskı ve takibat altında geçti: Mahkeme kapılarında süründürüldü; yazdığı yazılar nedeniyle bütün bilirkişi raporları Hrant’ı suçsuz bulmasına rağmen, devlet onu, Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesinden mahkum ederek devlet güdümlü Türk medyasının çamur ve iftiraları eşliğinde, ırkçı saldırıların boy hedefi haline getirdi. Hrant Dink, Osmanlı egemenliği altında Ermeni halkının imhasını soykırım olarak nitelendirerek TC Devletinin inkar tabusunu yıktı. Bu nedenle Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni olarak defalarca ırkçı nefret saldırılarına hedef oldu.” diye başlayan açıklamada, devletin Hrant Dink’in ölüm tehdidi almasına ve AİHM’in bu konudaki raporlarına rağmen herhangi bir önlem almadığı ve Hrant Dink’in katilinin polis, istihbarat ve jandarma tarafından korunduğu ve cinayetin devlet eliyle işlendiği vurgulandı.
“..soykırımların derhal tanınmasını talep ediyoruz!”
2015 yılında Diyarbakır’ın Sur ilçesinde katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı ve insan hakları savunucusu Tahir Elçi’nin fotoğraflarının da taşındığı anmada cinayetin hala aydınlatılmadığına ve sorumlulardan hesap sorulmadığına değinilerek “Bugün Hrant Dink’i anarken bizler, sesimizi somut olarak Kürt halkının ve diğer ‘azınlıkların’ katliamlarına karşı da yükseltiyoruz.” denildi. “Ermeni halkıyla aynı kaderi paylaşan Asuri-Süryani, Helen, Pontuslu-Helen ve Ezidi halklara karşı işlenmiş soykırımların derhal tanınmasını talep ediyoruz. Osmanlı İmparatorluğu altında, yüzbinlerce Ermeni halkının toplu katliamını, soykırım olarak nitelendiren Haziran 2016 tarihli Alman Federal Meclisi’nin kararını, memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte, Federal Hükümet bugüne kadar almış olduğu kararı uygulamaya koymadı. Bu karar, örneğin soykırımın ders kitaplarında ele alınmasını(müfredata girmesini), 24 Nisan’ı yas günü kabul edilerek, ülke çapında soykırım kurbanlarının anılması gibi somut adımların atılmasını gerektirmektedir.” taleplerinin öne çıktığı açıklama “Hrant’ın ve soykırım kurbanlarının anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.” denilerek bitirildi.
Açlık grevi dayanışmaya çağırdı
Frankfurt KAGEF derneğinde 6 gündür açlık grevinde olan bileşenden bir grup anmaya katılarak açıklama yaptı. Açıklamada Türkiye’deki katliamların sürdüğüne, başta HDP milletvekillerine olmak üzere yapılan tutuklama saldırılarıyla bir siyasi kırım uygulandığına dikkat çekilerek “Hrant’ın ardından birçok değerli yoldaşımızı da kaybettik, Tahir Elçi de onlardan biri, bugün o da bizlerle, anıları mücadelemize ışık tutmaya devam ediyor. Türkiye’deki katliamlar sona erene kadar, yoldaşlarımızın talepleri kabul edilene kadar eylemlerimiz devam edecek, bizler de mücadele etmeye devam edeceğiz.” denildi ve dayanışma çağrısı yapıldı.
Açıklamaların ardından Güneş Tiyatrosu üyesinin Hrant Dink’le ilgili okuduğu öyküler, çalınan Ermenice ezgiler ve konuşmalarla anma etkinliği sonlandırıldı.