Katalonya’nın bağımsızlık referandumuna İspanya hükümeti engel olmak istiyor. Polis saldırılarında 337 kişinin yaralandığı açıklandı.
Katalonya’da bugün bağımsızlık referandumu günü. Ancak İspanya merkezi hükümeti, yasa dışı ilan ettiği referandumu durdurmak için binlerce polisi kent sevk etti. 337 kişi yaralandı, polis sandıkların bir kısmına el koydu.
Gece boyunca, bağımsızlık taraftarı binlerce kişi seçim merkezi olarak kullanılacak okulları doldurdu.
POLİS SALDIRILARI ALTINDA OY VERME İŞLEMİ
Seçim merkezlerinin zorla boşaltılacağını ilan eden polis ise oy kullanma saatinin gelmesiyle sandıklara el koymaya başladı. Ancak saldırılara ve baskınlara rağmen Katalan Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull, seçim merkezlerinden yüzde 73’ünün açıldığını söyledi. Bilgisayar sisteminin sürekli saldırı altında olduğunu belirten Turull, seçmenlerden sabır beklediklerini ifade etti.
BELEDİYE BAŞKANINDAN TEPKİ
Barselona Belediye Başkanı Ada Colau Twitter hesabından, „Korkak bir başkan şehrimizi polislerle doldurdu. Barışın şehri Barcelona korkmuyor“ mesajını paylaştı. Colau, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’u istifa etmeye ve seçmenlere karşı polis saldırılarını durdurmaya çağırdı.
İÇİŞLERİ BAKANINDAN TANIDIK YANIT
İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido ise saldırılara yönelik tepkilere verdiği yanıtta „Müdahale ölçülü ve profesyonelce“ ifadesini kullandı. İçişleri Bakanı, 9’u polis 11 güvenlik görevlisinin yaralandığını açıkladı.
337 KİŞİ YARALANDI
Katalan hükümeti, polis saldırıları sebebiyle şu ana kadar 337 kişinin yaralandığını açıkladı.
PODEMOS: SENİN ZAFERİN BU MU RAJOY ?
Podemos lideri Pablo Iglesias da polis saldırılarından fotoğraflar paylaşarak „Hükümetin demokrasimize yaptıkları tiksindirici… Senin zaferin bu mu Rajoy?“ dedi.
BAŞKAN PUİGDEMONT GİRONA’DA OY KULLANDI
Katalan yetkililer halka seçim merkezlerine sahip çıkma ve polise karşı barışçıl bir şekilde direnme çağrısında bulunmuştu.
Polis, tüm seçim merkezlerine müdahale edebilmiş değil. Halkın kalabalık olduğu bazı merkezlerde polise karşı direnişler sonuç verdi.
Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ise oyunu Girona’da kullandı. Puigdemont, şiddetin Katalanları oy vermekten alıkoyamayacağını söyledi.
KATALAN SENDİKALAR GREVE ÇAĞIRDI
Katalonya’da üç sendika merkezi CGT (Genel İş Konfederasyonu), IAC (Katalonya Sendikal Alternatif), Intersindical CSC ve COS (İşçi Sendikaları Koordinasyonu), İspanya devletinin baskılarına karşı ve Katalan halkının geleceğine karar verme hakkına destek vermek için 3 Ekim Salı günü için grev kararı aldı. Sendikalar, “Baskıya karşı ve özgürlükler için mücadele” sloganıyla İspanya emekçilerini de greve çağırdı.
CGT Katalonya Genel Sekreteri Ermengol Gassiot, son dönemde Katalonya’da yükselen baskı ve hakların askıya alınması sürecine sendikaların sessiz kalamayacağını belirtti ve Katalan işçi ve emekçilerin bu baskıdan en çok etkilenen kesim olduğunu söyledi.
CGT tarafından 30 Eylül’de yapılan yazılı açıklamada ise, “Katalonya emekçilerini haklarımız ve özgürlüklerimiz için yapılan eylemlere katılmaya, özel olarak da 3 Ekim’de gerçekleştirilecek genel greve kitlesel olarak katılmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
İSKOÇYA BAŞBAKANINDAN SALDIRILARA TEPKİ
İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılması için ikinci kez bağımsızlık referandumuna gidilmesi çağrısı yapan isimlerden Başbakan Nicola Sturgeon, Katalonya’daki polis saldırısına tepki gösterdi. Sturgeon, şiddeti kınayarak Madrid yönetimine Katalanların barış içinde oy kullanabilmesinin koşullarını sağlama çağrısı yaptı.
İngiltere İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn de „Katalonya’da yurttaşlara yönelik saldırılar şok edici. İspanya hükümeti bu saldırıları hemen durdurmalı“ dedi.
BARÇA EFSANELERİNDEN DESTEK
Katalonya’nın dünya çapında en çok tanınan markası FC Barcelona’yla özdeşleşen futbolcular, referanduma destek açıklaması yaptı.
Eski kaptanlardan Carles Puyol, „Oy kullanmak demokrasidir“ derken takımın yıldız stoperi Gerard Pique, oy kullanılırken çekilen bir videoyu yayımlayarak referanduma desteğini bir kez daha gösterdi.
Barça’da efsaneleşen orta saha oyuncularından Xavi de İspanya devletine Katalanların huzur içinde oy kullanmasına izin verme çağrısı yaparak yaşananları „Utanç verici“ olarak niteledi.
LAS PALMAS’TAN BAYRAKLI FORMA
Öte yandan bugün Camp Nou’da Barcelona ile oynamaya hazırlanan Las Palmas maça İspanya bayraklı formayla çıkacaklarını duyurdu. Maç saat 17.15’te.
‚ERKEN KALKTIM ÇÜNKÜ ÜLKEMİN BANA İHTİYACI VAR‘
BBC’nin haberine göre Barselona’daki bir okulun dışında bulunanlardan 65 yaşındaki Eulalia Espinal I Tarro, „Erken kalktım çünkü ülkemin bana ihtiyacı var. Ne olacağını bilmiyoruz ama buradayız“ dedi. Okulların içerisinde bekleyenlerin çoğu cuma günü okul sonrası binaları terk etmeyen ebeveynler ve çocukları. Beraberlerinde getirdikleri uyku tulumları ve jimnastik matlarını yatak yaparak okul içerisinde 2 gün geçirdiler.
Bir başka okulda bulunan Pablo Larranaga ise, „Kendimizi demokrasinin en basit barışçıl temsili olan oy kullanarak neden ifade edemediğimizi anlayamıyorum. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. Biz oy kullanmaya çalışacağız ve bunu bildiğimiz tek yol olan barışçıl bir şekilde yapacağız“ dedi.
İspanya merkezi hükümeti polisin seçim merkezi olan 2 bin 315 okulun yarısından fazlasını mühürlediğini açıkladı.
‚DEMOKRASİ İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN‘
Bölgesel Yönetimin Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras, Katalan resmi televizyonu TV3’e yaptığı açıklamada referandum gününün demokrasi için önemli bir tarih olduğunu söyledi. Junqueras, „Pek çok zorluğu aştık, aşmaya devam edeceğiz. Haklarımızı biz savunmazsak kim savunacak?“ dedi.
REFERANDUMDA NE SORULUYOR ?
Referandumda bir soru ve iki seçenek yer alıyor: „Katalonya’nın cumhuriyetle yönetilen bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?“, „Evet, Hayır.“
MERKEZİ HÜKÜMETE GÖRE YASA DIŞI
Referandum İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edildi ve binlerce polis bölgeye sevk edildi. Takviye kuvvetler de merkezi hükümetin kontrolünde bulunan Barselona limanındaki iki gemide konuşlandırıldı. Madrid yönetimi, referandumu engellemek için Katalan güvenlik güçleri, Mossos d’Esquadra’yı da merkezi hükümet kontrolüne aldı. Referanduma gelinen süreçte Barselona’da hükümet binalarına baskın yapıldı ve siyasetçiler gözaltına alındı. Bu isimler daha sonra bırakıldı. Ayrıca bölgesel hükümetin iletişim merkezleri de işgal edildi.
DÜN MİTİNGLER VARDI
Referandum öncesi İspanya genelinde bağımsızlık referandumuna karşı mitingler gerçekleştirildi. Barselona’da da yapılan bu eylemlerde „Katalonya İspanya’dır“ dövizleri ve İspanya bayrakları taşındı.
KATALONYA NERESİ ?
Katalonya, İspanya’nın kuzeydoğusunda yer alan 7.5 milyon nüfuslu, bölgesel özerkliğe sahip zengin bir bölge. Bölgenin dili Katalanca.
Kaynak: Avrupa