H.Merkezi|27.08.2019| Federal Konsey, 21 Ağustos günü Göçmenlik ve Entegrasyon Yasası’ndaki değişikliklerle ilgili tasarıyı istişareye sundu. Yapılması öngörülen bazı değişiklikler ile Parlamentodan gelen istekleri yerine getiren Federal Konsey, bu kapsamda seyahat yasaklarını sıkılaştırmayı amaçlıyor.
Federal Konsey, İsviçre´de geçici olarak kabul edilenlerin ve mültecilerin memleketlerine ya da geldikleri ülkeye seyahat etmesininin yasalar tarafından net bir şekilde yasaklamasını istiyor. Memleketlerine izinsiz gitme durumunda, ülkeye geçici kabulün otomatik olarak sona ermesi isteniyor.
Adalet Bakanı Karin Keller-Sutter ile Federal Konsey muafiyet hükümlerinin sıkılaştırılmasını önerirken, yalnızca istisnai durumlarda; örneğin, kişinin İsviçre´yi kesin terketme ve memleketine kesin dönüş için hazırlık yapabilmesi için ülkesine seyahat etmesi söz konusu ise, izin verilmesini öngörüyor.
Federal Konsey yeni olarak, ülkeye gecici kabul edilen kişilerin sadece memleketlerine değil, başka ülkelere seyahat etmesini de yasaklayacak. Halihazırda yurt dışı seyahatleri için izin almaları gerekirken, bundan sonra sadece, memlekete dönüş hazırlığı ve bir yakınının ölümü gibi istisnai durumlarda izin verilecek.
Tanınmış mülteciler, geçici olarak kabul edilen kişilerin aksine, genel olarak geldikleri ülke veya memleketleri dışında başka ülkelere seyahat edebiliyordu, ancak burada da kısıtlamalar söz konusu olacak. Parlemento, geçtiğimiz Aralık ayında sığınmacıların geldikleri ülkelere komşu olan ülkelere ve birkaç başka ülkeye de seyahati yasaklamaya karar verdikten sonra, söz konusu değişiklikleri Mayıs ayında konsültasyona sunmuştu.
Asıl fikir, geçici olarak kabul edilenler için yeni bir statü oluşturmaktı. Geçici olarak kabul edilen kişiler, sığınma talepleri geldikleri ülkede bireysel olarak zulüm görmedikleri gerekçesiyle onaylanmayan, ancak ülkelerinde savaş olduğundan dolayı geri gönderilemeyenler.
Ancak mecliste yeni bir statü fikri çoğunluk bulamayınca, Federal Konsey´e kanunları sadece gerekli noktalarda değiştirme talimatı verildi. Konseyin özellikle, “geçici kabul” teriminde olası bir değişikliği ve iş bulma imkanını kolaylaştırmak için kanton değişikliliğini incelemesine karar verilmişti.
Federal Konsey, geçici olarak kabul edilen kişinin ikamet kantonu dışında bir işte çalışması veya temel mesleki eğitimi tamamlaması durumunda kanton değişikliğinin onaylanmasını teklif ediyor.
Kanton değişikliği için konulan şart ise, kişinin kendisi ve aile üyeleri için sosyal yardım almaması ve en az 12 aylık bir iş sözleşmesine sahip olması. Çalışma saatleri nedeniyle ikamet kantonunda yaşamanın makul olmadığı durumlarda da kanton değişikliliği onaylanacak.
Federal Konsey “geçici kabul” terimini değiştirmekten vazgeçtiğini bildirirken, terimin söz konusu kişilerin yasal statüsünü tam ve anlaşılır bir şekilde ifade ettiğini ve iltica alanında yerleşik olduğunu belirtti. Konsültasyon 22 Kasım’a kadar sürecek. (Pusula)
Kaynak: Avrupa