İSVİÇRE |17.11.2020| Dünya Kadın Yürüyüşü aktivistleri 50’den fazla ülke ve bölgede zor koşullarda otoriterliğe ve aşırı sağın yükselişine, savaşlara, kadın ve doğa katliamlarına, emeğin sömürülmesine karşı covid 19 surecinde sosyal ağlar, video konferanslar, web seminerleri örgütledi.
Mart -Ekim 2020 arasında Dünya Kadın Yürüyüşü aktivistleri tarafından planlanan eylemler tüm ülkelerde engellenmiştir. Bu süreçte Kadınların sesi olmak için Marche Mondiale des Femmes İsviçre ortak noktaları ülkelerinden ayrılmak zorunda olan Kadınların sesini duyurmak için bir kitap yayınladı. “Duvarların ardında” isimli kitapta göçmen Kadınlara Pandeminin onlar için nasıl bir yankısı olduğu, bu ilk ayları nasıl atlattıkları, gelecekle ilgili düşünceleri soruldu. Yayınlanan kitapta Göçmen Kadınların hikayeleri, Ulusal ve Uluslararası düzeyde 2000-2020 Dünya Kadın Yürüyüşünün tarihçesi ve Avrupa toplantısında geliştirilen talepler yer almakta.
Dünya Kadın Yürüyüşü aktivitelerinin covid 19 kriziyle ilgili deneyimleri anlatmak için sözü Göçmen Kadınlara bırakarak DUVARLARIN ARDINDA adli kitapta Yeni Kadın aktivisti arkadaşımızla yapılan söyleşiden:
“Pandemi sürecinden önce bir is yerinde çalışıyordum ayni zamanda Yeni Kadın isimli bir kadın grubunda aktivist olarak çalışıyordum Türk ve Kürt kadınlarından oluşan bu oluşumda Kadına uygulanan şiddete karşı eğitim çalışmaları yapıyorduk hafta içi çalıştığım için hafta sonları diğer şehirlerde gitmem gerekiyordu. 8 mart emekçi kadınlar günü için “Birlikte Güçlüyüz” isimli bir kadın grubu olarak yasadığım şehirde bir organizasyon yapmıştık. 14 haziran Kadin grevinin tanıtımında yapacaktık fakat pandemi nedeniyle iptal etmek zorunda kaldık. 2 ay sureyle iş yerimiz kapanınca covid 19 haberlerini izleyerek izole bir hayata geçtik. Okumaya, film izlemeye, çocuklarla sohbet etmeye bol zaman bulduk. Ekonomik açıdan sorun yaşamadık. İşini kaybeden isçi arkadaşlarımız için üzgündük.
Yeni Kadın olarak sosyal medyada kadına yönelik şiddetin covid surecinde daha da arttığına şahit olunca şiddete karşı çalışmalar yapmaya karar verdik. Kadınların haklarını anlatan videolar hazırladık, Whatsapp üzerinden kadınlarla birçok şey paylaştık. Yunanistan’daki göçmen kampı için maskeler hazırladık Türkiye’de ekonomik zorluk yasayan ailelere destek olduk. Yasadığımız şehir hastanesi çalışanlarına moral vermek için yemekler yapıp gönderdik.
Pandemi sureci önceliklerimi değiştirmedi. En büyük isteğim şiddetin olmadığı ,tüm insanların kardeşçe ve eşit yasadığı özgür bir dünya”
The post İsviçre’de “Duvarların ardında” İsimli Kitap Çıktı first appeared on ATİK Online.
Kaynak: Avrupa