Home >> Haberler >> Avrupa >> İsveç’te Tutuklu 6 DAİŞ’li İmam Serbest Bırakıldı

İsveç’te Tutuklu 6 DAİŞ’li İmam Serbest Bırakıldı

Haber Merkezi | 04.11.2019 | İsveç Güvenlik Polisi (Säpo), Göçmen Bürosu, Yüksek Göçmen Mahkemesi ve İsveç hükümeti, 6 imamın ülke güvenliğine yönelik tehdit oluşturdukları değerlendirmesini yaparak sınır dışı edilmesini kararlaştırdı.

Sınır dışı verme kararı veren Yüksek Göçmen Makkemesi, daha sonra aldığı bir kararla imamların iade edilecekleri ülkelerde güvenlik sorunları bulunduğunu öne sürerek 6 aydan beri tutuklu bulunan 6 imamı serbest bıraktı.

DAİŞ’LE İLİŞKİDE OLMAKLA SUÇLANIYORLAR

Bu yılın mayıs ayında Säpo, İsveç’in orta kesimlerindeki Gävle ilindeki caminin imamı Abo Road ve oğlu ile imam Viktor Gaziev ardından da Västerås ilinde Fekri Hamad, Umeå ilinde Hussenin Al-Jubury adlı imamları ve Göteborg ilinde Bilim Okulu eski Müdürü Abdel-Nasser el Nadi’yi gözaltına aldı.

Hakkında sınır dışı kararı verilen Abu Road, uzun yıllardan beri Selefi görüşleri yaygınlaştırmak, DAİŞ gibi aşırı örgütlerle ilişkide olmakla suçlanıyordu. Raod’ın camide IŞİD’a gönderilmesi için para topladığı, sosyal medya hesabından DAİŞ’ı kutladığı ve maddi yardım yapılması çağrıları yaptığı pek çok kez medyada yer almıştı.

Diğer imamların da Abo Raad’la yakın ilişki içinde oldukları ve Selefi düşüncelerin yaygınlaşmasını sağladıkları belirtilmişti.

SÄPO: İMAMLAR İSVEÇ’İN GÜVENLİĞİNE TEHDİT OLUŞTURUYOR

Säpo, söz konusu 6 imamın ülkenin güvenliği için tehdit oluşturduklarını belirterek Göçmen Bürosu’ndan ülkede kalma izinlerini  iptal etmesini ve sınır dışı edilmelerini istedi. Göçmen Bürosu, 6 imamın sınır dışı edilmesini kararlaştırdı.

Ancak imamlar Yüksek Göçmen Mahkemesine başvurarak sınır dışı etme kararının durdurulmasını istedi. Mahkeme, Göçmen Bürosu’nun talebini haklı buldu ve imamların sınır dışı edilmelerini kararlaştırdı.

İsveç’te haklarında sınır dışı etme kararı verilen göçmenlerin hükümete itiraz hakları bulunuyor.  Son kararı hükümet veriyor. İmamlar, hükümete başvurarak sınır dışı edilme kararının kaldırılmasını talep etti.

HÜKÜMET, İMAMLARIN SINIR DIŞI EDİLMELERİNİ KARARLAŞTIRDI

İçişleri Bakanı Mikael Damberg, önceki gün, Säpo’nun bilgi ve belgeleriyle tarafların görüşlerini değerlendirdikten sonra söz konusu kişilerinin ciddi güvenlik tehdidi oluşturdukları sonucuna vardıklarını ve sınır dışı edilmelerini kararlaştırdıklarını açıkladı.

Ancak bu kararın açıklanmasından iki gün sonra Yüksek Göçmen Mahkemesi’nin gönderilecekleri ülkede güvenlik sorunları olduğunu öne sürerek 6 DAİŞ’lı imamın serbest bırakılmalarına karar vermesi eleştiri ve tepkilere yol açtı.

İMAMLAR AŞIRI DÜŞÜNCELERİ YAYGINLAŞTIRACAK

Eskilstuna kentindeki caminin imamı Abd al Haqq Kielan, DAİŞ terör örgütünün yeniden güçlenebileceği uyarılarının yapıldığı bir dönemde 6 imamın serbest bırakıldıklarına dikkat çektikten sonra “Eğer bu radikal İslamcılar serbest bırakılırsa geriye kahramanlar gibi dönecekler” dedi.

İmamların geçmişte olduğu gibi aşırı İslamcı düşünceleri yaygınlaştıracakları uyarısında bulundu.

İMAMLAR TUTUKLU KALMALIYDI

Ana muhalefet partisi Moderat Parti’nin lideri Ulf Kristensson, imamların serbest bırakılmasından sorumlu tutuğu hükümete sert eleştiriler yöneltti. Hükümeti zamanında yasalarda değişiklik yapmamak ve önlem almamakla suçlayan Kristensson, “Saçma bir durum. Eğer ülkeyi terk etmesi istenen bu kişiler sınır dışı edilemiyorsa, en azından tamamen özgür bırakılmamalı tutuklu kalmalıydı” dedi.

Hükümetin yavaş hareket etmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Kristensson, konuşmasının devamında şu ifadelerle hükümeti eleştirdi:
“Tam olarak böyle bir durumun ortaya çıkabileceğini tahmin etmeliydik, ama hükümetin bir araştırma başlatması tam bir yıl aldı ve hala hazır değil. Hükümet İsveç’in güvenliğini maceraya atıyor.”

HÜKÜMET ÖNLEM ALMA HAZIRLIĞINDA

Eleştirileri yanıtlayan İçişleri Bakanı Mikael Damberg, hükümetin imamları sınır dışı etme kararı aldığını hatırlattı.

Hükümetin Yüksek Göçmen Mahkemesi’nin aldığı söz konusu kişilerin sınır dışı edilmeleri önünde engel bulunduğu kararına uyma zorunluluğu olduğunu söyleyen Damberg, “Ama bu engellerin kaldırılması için çalışma yürütüyoruz. Başarı şansımızı azaltabileceği için ilişkilerimizi ve bu çalışmanın nasıl yapıldığını yorumlayamam” dedi.

Kaynak: Murat Kuseyri, ANF


Kaynak: Avrupa