Hollanda |26.02.2018| Ankara büyükelçisini geçen hafta resmi olarak geri çekerek, Türkiye ile diplomatik ilişkilerini askıya alan Hollanda, Ermeni Soykırımı‘nı tanıdı.
Hollanda Parlamentosu’nun alt kanadı kararı tanıyan iki yasa tasarısını onayladı. Tasarılardan biri ’soykırım‘ tanımını kabul ederken, diğer tasarı ise Hollandalı bakanın 24 Nisan’da Ermenistan’da düzenlenen törenlere katılmasını öngörüyor.
Dört partinin onayıyla geçti
Hollanda’da koalisyon ortağı Hıristiyan Birliği (CU) tarafından gündeme getirilen öneriye, hükümeti oluşturan diğer üç partinin de destek verdiği belirtildi.
CU Milletvekili Joel Voordewind, Hollanda Televizyonu’na (NOS) yaptığı açıklamada, parlamentoda çoğunluğunun 1915’de yaşanan olayların soykırım olarak tanınmasından yana olduğunu belirtti. Hollanda Parlamentosu, hükümetten 24 Nisan’daki „soykırım anması“ için Ermenistan’ın başkenti Erivan’a ilk kez bakan düzeyinde temsilci göndermesini de istiyor. İktidar ortağı CU’ya göre, Erivan’a bakan düzeyinde temsilci gönderilmesi „güçlü bir sinyal“ olarak tanımlanıyor.
2004’te de gündeme gelmişti
Hollanda Parlamentosu, 2004 yılında yine CU’nun önerisiyle dolaylı bir şekilde Ermeni soykırımından söz etmişti.
CU tarafından verilen, Türkiye’nin AB’ye tamüyeliğinin, ‚Ermeni soykırımını tanıma şartına‘ bağlı olmasına ilişkin önerisi oybirliğiyle kabul edilmişti. Koalisyon protokolünde ise, soykırımların tanınmasının, uluslararası mahkemeler tarafından alınan kararlar ve Birleşmiş Milletler (BM) araştırmalarının yönlendirici olması gerektiği vurgulandı.
Hollanda hükümeti, soykırım söylemi konusunda hep dikkatli bir tutum sergilemişti. Hollanda, 2015 yılında Erivan’da düzenlenen 100. yıl anmasında sadece büyükelçi düzeyinde temsil edilmişti.
Kaynak: Bianet
Kaynak: Avrupa