FRANSA|05.11.2021| ekonomi politikalarının özellikle pandemi süreçlerinde gerçek yüzünü göstermesiyle birlikte dünya genelinde bir zam ve buna bağlı olarak yoksullaşma yaşanmaya başlandı. Elbette sistem bu sonuçları her zaman yaratıyordu ancak kitlesel olarak hissedilmemesi süreğenleşmesine neden oluyordu. Bu kez alım gücü azalan kitlelerin fiyatlardaki artışı derinden hissetmesine neden oldu.
Fransa’da salgından kaynaklı taze gıda ürünleri başta olmak üzere, emlak, doğalgaz, benzin ve elektrik fiyatlarındaki büyük artışlar yine sistemden kaynaklanan ve sürekli varolan sorunlarla birlikte halkın sorunları daha da artmış oldu. Covid testlerinin 1 Ekim’den itibaren paralı hale getirilmesi, doğalgaza yüzde 12,5 zam yapılması, benzin fiyatlarındaki büyük artışlara ve elektiriğe yapılan zamlara karşın maaşların aynı seviyelerde kalması alımgücünü etkileyen temel sebepler oldu. Bunun bir yanını da salgından önceki işsizlik oranının %8-9 bandından %13 lere kadar çıkmış olması oluşturuyor.
2018 yılında buna benzer bir krizin sonucu Sarı Yelekliler ortaya çıkmıştı. Vergilerde indirim, emekli maaşlarına arttrım, asgari ücretin arttırılması vb talapleri olan Sarı Yelekliler hareketi hala varlığını devam ettriyor. Son açıklanan rakamlara göre, 10 bin 718 kişinin gözaltına alındığı, 11 kişinin yaşamını yitirdiği gösterilerde Polis ve jandarma 13 bin 905 plastik mermi kullanmıştı. Eylemlerde 375 kişi kalıcı olarak sakatlandı. Bu süreçte de Sarı Yelekliler, sendikalar ve kitle örgütleri sokaklara çıkma çağrısı yapmaya devam ediyorlar.
Yaklaşık iki yıldır Strasbourg’da bulunan ATİK’e bağlı Dostluk ve Kültür Evi’nde toplantılarını yapan Sarı Yelekliler bu yoksullaşma ve alım gücünün düşmesine karşı halkı her hafta sokaklara çağırmaya devam ediyor. 7 Kasım tarihinde Dostluk ve Kültür Evi ile birlikte bu konuların işleneceği bir panel düzenleyecekler.
Kaynak: Avrupa