FRANSA|08.09.2017|Göreve geldiği andan itibaren yeni “Çalışma Yasası” üzerinde çalışan ve kamuoyuna ilk yansıyan hali ile tepkilerin hedefi olan Macron, sokak muhalefetiyle yüzleşecek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kazananı olarak başkanlık koltuğuna oturan Emmanuel Macron, beklenen yeni iş yasasını 13 Eylül 2017 Çarşamba günü parlemantoda görüşmelere açıyor. Oldukça tartışılan ve Macron tarafından ilk icraat olarak görülen yeni iş yasası, bir önceki iş yasasının daha da saldırgan bir halini içeriyor. Hollande başkanlığı döneminde El-Khomri adı ile anılan yasa aylarca sokaklarda protesto edilmişti. CGT (Genel İş Konfedarasyonu) 12 Eylül 2017 Salı günü için kamu ve özel sektöre genel grev çağrısı yaparken bu konuya da dikkat çekmiştir. Yeni iş yasası taslağının bile kamuoyu ve sendikalarla paylaşılmadığının altı çizilmiştir. El-Khomri yasasının topumun yüzde yetmişi ve sendikaların büyük çoğunluğu tarafından rededildiğide hatırlatılmıştır.
Yeni Yasada Neler Bekleniyor?
Çarşamba günü parlemantoya sunulacak taslakla birlikte, işverenlere ve firmalara oldukça geniş ayrıcalıklar tanınması bekleniyor. İşçilere yapılacak kontratlarda işverenlerin lehine durumlar öne alınırken, işten çıkartmalarda tazminat ödeme zorunluluğunun kaldırılması da gündemde. Çalışma saatleri, mesailer, hafta sonu çalışma koşulları işçinin aleyhine yeni düzenlemelere tabi tutulacak.
Yapılan genel grev çağrısına ülkenin önde gelen CGT, FO (İşçi Gücü), Solidares (Dayanışma), UNEF (Öğrenci Sendikası), FSU (Sendika Fedarasyonları Birliği) gibi sendikalar katılacağını açıkladı. CFDT (Fransa Demokratik İşçi Sendikası) senikası ise greve katılmayacağını açıklayarak, hükümet ve sendikalara görüşme çağrısında bulundu. CGT yaptığı açıklamada; “Eylül; direnişler, hoşnutsuzluklar, ekonomik ve sosyal konularda değişim isteğinin adı olmalıdır.” diyerek önümüzdeki dönemin, Fransa için oldukça hareketli geçeceğinin işaretlerini vermiştir.
Kaynak: Avrupa