Hükümetin toplumun hemen her kesimini ilgilendiren, çalışma yasası’nda yapmak istediği reform işçi ve memur sendikalarının ağır tepkisine uğramıştı. Özellikle, haklarının kısıtlandığını, alım gücünün düşürüldüğünü, vergilerin arttırıldığını ve reform paketinin özelleştirmelere neden olacağı söyleyen sendikalar grevler örgütleyerek haklarını savunmaya çalışmaktalar.
CGT, FO, CFDT, CFTC, CFE-CGC TOPLANDI
Ülkenin beş büyük sendikası biraraya gelerek, durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıdan grevlere ve eylemlere devam kararı çıktı. Sektörel olarak uygulanan günlük grevlerin, 19 Nisan 2018’te yine bir günlük genel greve gidilmesi için fikir birliğine varıldığı açıklandı. Mayıs ayında ise, eylemlerin daha “yüksek” ve “hükümeti yıpratıcı” bir şekilde yapılması kararlaştırıldı. işçiler gelecek 3 ayda her 5 günde bir 2 günlük grev düzenleyecekler.
„HÜKÜMET BİR CEVAP VERMEZSE, KÖTÜYE GİDECEK“
Sendikalar adına konuşan temsilci, kısa bir süre içerisinde hükümetten bir adım atılmazsa, sosyal hareketlerin daha da güçlenerek mücadele edeceğini söyledi. Daha büyük ve etkili bir grev dalgasının gerekli olduğunun altını çizdi. Yeni reform paketi, özellikle demiryolu çalışanları, üniversite öğrencileri ve havayolu çalışanlarının büyük tepkisine neden oluyor. Bununla beraber, memur sendikaları da kademeli olarak kamu çalışanlarının işine verilmesine karşı mücadele ediyor. Emekliler ise artan vergiler ve genel olarak her kesimin yaşadığı alım gücünün azalmasını protesto ediyor. Demiryolu çalışanlarının Salı günü greve gitme oranı genel yüzde 60’ları geçti. Grev oranı; makinistler için % 77, denetleyicileri için % 69 şeklinde olmuştur. CGT (Genel İş Sendikası), enerji sektörüne çalışan işçilere bir çağrı yaparak, önümüzdeki üç ay boyunca yapılacak grevlere katılmalarını istedi. Nükleer santral çalışanlarıda bu çağrıya dahil edildi. Yine atık ve çöp toplama işçilerinin greve katılması özellikle; Paris, Marsilya ve Montpellier gibi şehirlerde etkili oluyor.
ÖĞRENCİLER SOKAKTA VE İŞGALDE
Ülkede her toplumsal olayda sokağa çıkan öğrenci gençlik yine hareketli günler geçiriyor. İşçi ve Memur sendikalarının destek çağrısına yanıt veren öğrenciler sokağa çıkarak grevde olan işçi ve memurlara desteklerini sunuyorlar. Yine kendilerini ilgilendiren boyutuylada mücadele ediyorlar. Ülkede şu anda 13 üniversitede işgal ve boykotlar devam ediyor.
Tüm bu hareketliliğin içerisinde dikkat çeken bir yan ise sendikaların örgütlenme sorunları ortaya çıkıyor. 1995 yılından bu yana en düşük üye sayısına gelinmiş durumda. Sendikalarda örgütlenme oranı yüzde 11’lere düşmüş durumda. Bu oranın azlığı, haklı taleplerini fransız halkına anlatmada da sorun yaratmaya devam ediyor. Yapılan bazı anketlerde, halkın grevleri doğru bulmadığına ilişkin görüşünün ciddi oranlarda çıktığını göstermeye devam ediyor.
Kaynak: Avrupa