Giderek düşen alım gücü, Fransa’da yaşayan milyonlarca asgari ücretliyi zor koşullarda yaşamaya zorunlu kılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yılın son döneminden itibaren hükümet tarafından yürürlüğe sokulan yeni yasalarla birlikte ülke genelinde bir “durumdan rahatsız” ordu ortaya çıkmış oldu. Sosyal yardımlarda düzenlemeler yapılacağını açıklayan hükümetin bu açıklaması ilk anda olumlu bir beklentiye neden olmuştu. Yeni hükümetin kurulmasından önce, seçim döneminde verilen mesajlar ve vaatlere ilişkin oluşan bu beklenti, yasaların yürürlüğe girmesi ile birlikte yerini karşı koyuşlara bırakmış oldu. Kamu sektöründe yapılması planlanan işten çıkartmalara yönelik sendikaların örgütlediği genel grevler, zamanla toplumun diğer kesimlerinin de desteğini almaya başladı. Memurlar, işçiler, öğrenciler ve emeklilerde sokaklara çıkarak kamuda küçülme adına yapılan işten çıkartmalara, eğitim sisteminde ki değişikliklere, emekli maaşlarının alım gücünün oldukça düşmesini meydanlarda protesto etmeye başladılar.
Son dönemlerde temel ihtiyaç malzemelerindeki fiyat artışları,geniş bir toplumsal muhalefetin harekete geçmesine neden oldu. Ülkede örgütlü bulunan işçi, memur, emekli ve öğrenci sendikaları çağrılar yaparak, insanları bu gidişata tepki göstermek adına meydanlara çağırmaktadırlar. Vergi sisteminde yaşanan adaletsizliklerle, 21 başlık taşıyan program kapsamında 4 yıl boyunca 8 milyar euro harcanacak. 66 milyonu aşkın ülkede 2016 verilerine göre 8,8 milyon kişi yoksulluk içinde yaşarken, zenginlere getirilen on milyarlarca euroluk vergi indirimine karşılık milyonlarca kişiye bu miktarın ayrılması eleştiriliyor, işçilerin aldığı primlerin kaldırılmasının ardından bugünlerde mazot fiyatlarının fahiş seviyelere ulaşması da, halkı oldukça tedirgin ederken kendiliğinden harekete geçen gruplar oluşturmaya başlamıştır. 17 Kasım 2018 günü tüm Fransa’da önceleri lokal çağrıları yapılan, giderek ülkeye yayılan protesto gösterileri yapılacak. Tüm sendikaların destek vereceği eylem oldukça ilgi çeken bir noktaya gelmiş durumda. Tüm bunlar olurken, hükümet ve devlet başkanı Macron tarafından yasalar savunulmaya devam ediyor. Macron, 17 Kasım’dan önce, 15 Kasım tarihinde devlet televizyonunda yasaların neden gerekli ve doğru olduğunu anlatacağını açıkladı.
MACRON ZORDA
Yapılan son bir kamuoyu araştırması da, Macron’un yaz aylarından sonra yeni yasama ve yürütme dönemine girişte ‘başarısız’ olduğu imajının güçlendiğini gösteriyor. Odoxa-Dentsu Consulting şirketinin France Info ve Le Figaro için yaptığı ankete göre, Fransızların yüzde 74’ü Macron’un yeni döneme ‘kötü bir giriş yaptığı’ görüşünde. Katılımcıların yüzde 32’si ise bunu ‘oldukça kötü’ olarak nitelendiriyor. Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) sempatizanları arasında dahi cumhurbaşkanını başarısız bulanların oranı yüzde 30’u buluyor.
Kaynak: Avrupa