Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün “Basın Özgürlüğünün Düşmanları” listesinde bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer aldı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) hazırladığı “Basın Özgürlüğünün Düşmanları” listesinde ilk kez Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer aldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya Temsilcisi Christian Mihr, DW’ye yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın, Türkiye’deki medya kuruluşlarının kapatılması ve gazetecilerin gözaltına alınmasından “sorumlu olduğu için” bu listeye dahil edildiğini söyledi.
Örgütün verilerine göre, Türkiye’de şu an en az 130 gazeteci hapiste bulunuyor, 140 medya kuruluşu ise kapatıldı. Mihr, Türkiye’de bağımsız medyaya yönelik “baskıcı yöntemlerin” darbe girişiminden önce uygulanmaya başlandığını söyledi. “Geçen yıl haziran ayında yapılan ve sonuçları Erdoğan’ın istediği gibi olmayan seçimlerin bu uygulamada bir dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuşan Mihr, o dönemden beri “baskının arttığını” gözlemlediklerini söyledi. Mihr, darbe girişiminin ardından ise bağımsız ve eleştirel medyaya yönelik baskının belirgin bir şekilde çoğaldığını dile getirdi. Mihr, bu liste hazırlanırken 15 Temmuz öncesinde ve sonrasında yaşanan gelişmelerin dikkate alındığını belirtti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya Temsilcisi Christian Mihr, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın medyaya baskı uygulamak için “kapatma ve gazetecileri gözaltına alma” yöntemlerini uyguladığına dikkati çekti. “Gülen hareketine yakın olan ve yakın olduğu öne sürülen, Kürtlere ait olan ve Kürt yanlısı olduğu iddia edilen medya kanallarının sistematik olarak kapatıldığını” belirten Mihr, bu gruplardan birine yakın olmakla suçlanan gazetecilerin ise gözaltına alındığını söyledi. Bunların sonucunda da gazetecilerin “gözünün korktuğunu” belirten Mihr, gazetecilerin “kendine kendine sansür uyguladığını” gözlemlediklerini dile getirdi.
Mihr, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonu “bağımsız gazeteciliğin kalan son kalesine yapılan bir saldırı” olarak değerlendirdi. Mihr, geçen hafta Türkiye’deki temasları çerçevesinde Cumhuriyet gazetesini de ziyaret ettiğini ve yapılan baskın ve gözaltı haberleri karşısında büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.
Listenin belirlenmesindeki kriterler
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün yayınladığı “Basın Özgürlüğünün Düşmanları” listesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte toplam 35 devlet ve hükümet başkanı, siyasi grup ve organize suç çetesi yer alıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev gibi isimlerin yanı sıra Somalili radikal İslamcı Eş Şebab, Taliban gibi örgütler daha önceki yıllarda da bu listeye dahil edilmişti. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi, Yemen’deki Husi isyancıları, IŞİD ise listede yerini alan yeni isimler arasında bulunuyor.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya Temsilcisi Mihr, liste ile “basın özgürlüğü alanındaki ihlâllerden sorumlu olan kişilere dikkat çekmek istediklerini” söyledi. “Basın özgürlüğünün düşmanları kavramının bilinçli bir şekilde seçilmiş bir provokasyon” olduğunu vurgulayan Mihr, ancak bu listede yer alan bütün isimlerin benzer yöntemleri kullanarak “basın özgürlüğüne ve bağımsız gazeteciliğe” karşı bir tutum izlediklerini kaydetti.
“Basın Özgürlüğünün Düşmanları” listesindeki isimler arasında bir sıralama yapılmıyor. Mihr, bu liste belirlenirken bu ülkelerde çok sayıda gazetecinin öldürülmesi, gazetecilere karşı işlenen suçların cezasız kalması, yasal düzenlemeler ile basının kısıtlanması, gazetecilerin gözaltına alınması gibi kriterleri göz önünde bulundurduklarını belirtti.
Amaç baskı oluşturmak
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya Temsilcisi Mihr, bu listede adı geçen devlet ve hükümet başkanları üzerinde belirli bir “baskı” yaratmak istediklerini ve onları “kızdırmayı” hedeflediklerini söyledi. Mihr, bu şekilde bu ülkelerde basın özgürlüğü için mücadele edenlere destek olmayı istediklerini de sözlerine ekledi. Mihr bu liste ile ayrıca Almanya gibi ülkelere bilgi sunmayı ve böylelikle bu isimlerle olan ilişkilerinde kendilerini baskı altında hissetmelerini hedeflediklerini ifade etti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün “Basın Özgürlüğünün Düşmanları” listesi son olarak 2013 yılında güncellenmişti.
Örgüt, “Basın Özgürlüğünün Düşmanları” listesini 2 Kasım Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmasının Önlenmesi Günü’nde açıkladı. Birleşmiş Milletlerden gazetecilere yönelik suçların engellenmesi için özel bir temsilci görevlendirmesini talep eden Örgüt, bu çerçevede bir kampanya başlattı.
Kaynak: Avrupa