Nürnberg | 26.12.2019 | Nürnberg Dialog der Kulturen derneğinde, 21- 22 Aralık tarihlerinde 15. Dönem Yeni Kadın MYK’sı tarafından Basın Yayın Eğitim Kampı gerçekleştirildi.
Haber, çağrı, bildiri ve benzeri metinlerin nasıl yazıldığı ve genel olarak yazmak eyleminin hangi temel taşlar üzerine inşa edildiği anlatılan kampa, Türkiye’nin ilk kadın kameramanı, ekolojist-yönetmen Şehbal Şenyurt Arınlı katkılarını sundu. Arınlı; “Bir yazının hazırlanmasında en önemli nokta, konuya hakim olmaktır. Bunun için sürekli okumalı, araştırmalı ve yeni bilgilere ulaşmalıyız. Aksi taktirde yazdığımız yazılar sürekli birbirinin tekrarı olur.” dedi.
Yazılan yazıda, okuyucunun dikkatinin dağılmadan sonuna kadar okuyabilmesi için ara başlıkların önemine de dikkat çekilen bölümde, yazılan yazının bütün bilgilerin sıkıştırıldığı bir yazı değil, aksine hedefinin net olması gerektiği ve yazının sonunda da konu ile ilgili duruşumuzun net belirtilmesi gerektiği anlatıldı.
Çağrı, bildiri, haber yazımları üzerinde yoğunlaşılan ilk günün birinci bölümünün sonunda, bu bölümde işlenen konuların bir uygulaması olarak, ertesi gün için bir konu belirlendi ve bu konu özgülünde akşam herkesin bir bildiri ve haber yazması kararlaştırıldı.
Bir Metinde Yazı ve Görseller Arasındaki Bağ
Verilen aradan sonra ikinci bölümde ise; Dialog der Kulturen derneğinden bir arkadaşımızın desteği ve yönlendirmesi doğrultusunda, fotoshop temel tekniklerine giriş eğitimi verildi.
Bir metnin oluşmasında yazı ve görseller arasındaki bağ ve rollerin uygulamalı anlatımı, ilgiyle takip edildi. Özellikle dergi yazılarında veya herhangi bir makalede, yazı görsellerle (resimlerle) besleniyorsa, seçilen resimlerin yazıyı beslemesi gerektiğine dikkat çekildi.
Akşam yemeğinden sonra, katılımcı kadın arkadaşların kendi aralarındaki sohbetleri, hep birlikte söyledikleri türküler ve marşlarla, sıcak, samimi, hoş bir akşamın yaşanmasıyla ilk günü başarılı bir şekilde sona erdirmiş oldular.
“Röportaj Yaparken Çok İyi Bir Dinleyici Olmalıyız”
Ertesi gün hep birlikte yapılan kahvaltının ardından devam eden eğitim çalışması, ilk gün öğrenilenlerin bir uygulaması olarak hazırlanan bildiri ve haberlerin sunumu ile başladı. Yazılan bildiri ve haberler üzerinde düşünceler belirtilerek değerlendirme yapıldı.
Akabinde röportaj yaparken nelere dikkat edilmesi, röportaj sorularının nasıl hazırlanması gerektiğinin anlatıldığı bölümde; Arınlı; “Röportaj yaparken çok iyi bir dinleyici olmalıyız, bazen röportajı yaptığımız kişinin anlatımlarından da sorular çıkartarak anlatımı güçlendirebiliriz.” dedi.
Son olarak kitleye yönelik sunumlarda powerpoint çalışmasının özelliği ve nasıl hazırlandığı doğrultusunda yine interaktif bir çalışma gerçekleştirildi.
“Kalemi Kırmak” Deyince
Yıllardır Yönetmen olarak çalışan Arınlı’nın, katılımcıları gazeteci jargonuna yakınlaştırması da eğlenceli anlara ve farkındalık yaratılmasına vesile oldu. Yazıda kadın dilinin önemini vurgulayan Arınlı, “Yazarın genel kabul görmüş, bilinen, öğrenilmiş dilin dışına çıkarak yazması, “KALEMİ KIRMAK” olarak adlandırılır. Bu alanda çok uzun yıllar emeği gasp edilmiş kadınların, yazılarında alışılmışlığın dışına çıkıp, patriarkal dili değiştirerek kendi yazım dillerini kullanmaya özen göstermeleri gerekir” dedi. Ama mahkeme karalarında “idam” anlamına gelen kalem kırmayla, gazetecilikte veya genel anlamda yazı yazma konusunda kullandığımız “KALEM KIRMA”nın bir ilgisinin olmadığı ve bu tanımlama kullanılırken dikkatli olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İkinci günün sonunda tüm katılımcıların katıldığı kamp değerlendirmesinde; bu kampta herkesin bir şeyler alabildiği ve paylaşabildiği, dolayısıyla oldukça verimli ve dolu dolu geçtiği değerlendirmelerinin yapıldığı gözlemlendi. Ayrıca hemen tüm katılımcıların talebi bu eğitim çalışmasının devam etmesi yönündeydi.
Kaynak: Avrupa