Avrupa Birliği’nin 12 üye ülkede yaptığı araştırmaya göre antisemitizm gittikçe yayılıyor ve Yahudiler tacize uğramaktan gün geçtikçe daha da endişeli.
AB Temel Haklar Ajansı’nın görüştüğü yüzlerce Yahudi, son bir yıl içinde fiziksel saldırıya maruz kaldığını söylerken ankete katılanların yüzde 28’i genel olarak antisemit tacize uğradığını belirtti. Fransa, 12 ülke arasında antisemitizm sorununun en büyük olduğu ülke olarak öne çıkıyor. Almanya, Birleşik Krallık, Belçika, İsveç ve Hollanda da olayların gerçekleştiği ülkelerden.
HABER DEĞERİ GÖRÜLMÜYOR
Viyana merkezli Temel Haklar Ajansı’nın ABD’de Pittsburgh saldırısından 11 gün sonra yayımladığı raporda, antisemit saldırıların o kadar yaygınlaştığını ki artık olayların haberleştirilmediğini savunuyor.
Raporda yer alan temel bulgular şunlar;
Görüşülen 16 bin 395 Yahudi’nin yüzde 89’u internette antisemitizmin ülkelerinde bir sorun teşkil ettiğini düşünüyor.
Son 12 ayda görüşmecilerin yüzde 28’i Yahudi oldukları için saldırıya uğramış. Fiziksel saldırıya uğrayanların oranı ise yüzde 2.
Yüzde 47’lik bir oran sözlü antisemit saldırı veya hakarete uğramak konusunda endişeliyken yüzde 40’ı ise fiziksel saldırıdan korkuyor.
Yüzde 34’ü güvenlik endişelerinden ötürü Yahudi etkinliklerine gitmekten kaçınmış.
Yüzde 38’i ise son beş yılda güvenlik sebeplerinden ötürü başka bir ülkeye göç etmeyi düşünmüş.
Fransız Yahudilerinin yüzde 95’i antisemitizmi “oldukça büyük” ya da “çok büyük” bir sorun olarak görüyor.
Fransa son yıllarda bir dizi cihatçı saldırıya sahne oldu. Bir defasında Paris’te bir Yahudi marketinde rehin alınan bir grup Yahudi, cihatçılarca öldürüldü.
Holokost’tan kurtulan 85 yaşındaki Mireille Knoll, Paris’teki evinde öldürülmüştü ve sekiz yaşındaki bir çocuk Yahudi takkesi giydiği için sokakta saldırıya uğramıştı.
SALDIRILARDA YÜZDE 69 ARTIŞ YAŞANDI
Fransa Başbakanı Edouard Philippe, 500 bin Yahudi ile Avrupa’nın en büyük Yahudi topluluğunu barındıran ülkedeki antisemit olaylarda yüzde 69 artış yaşandığını açıkladı. Ayrıca, nefret suçlarının araştırılması için ulusal bir ağ kurulacağını ve çocukların antisemitizme karşı eğitilmesi için görev gruplarının oluşturulacağını da planlar arasında.
ülkelerinde antisemitizmin “çok büyük” ya da “oldukça büyük” bir sorun olduğunu düşünenlerin oranı
Almanya, Polonya, Belçika ve İsveç’te antisemitizmin ciddi bir sorun olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 80.
Geçen ay Almanya Şansölyesi Angela Merkel Almanlar için, polis korumasına ihtiyaç duyan Yahudi kuruluşları görmenin neredeyse normalleştiğini söyledi.
İsveç, son altı yılda Birleşik Krallık ve Almanya ile antisemitizm oranlarının en keskin yükseliş gösterdiği ülkelerden. Ülkede aşırı sağın dramatik bir artış göstermesiyle Yahudiler dini kimliklerini kamusal alanda göstermekten gittikçe kaçınıyor.
ALMANYADA YAHUDİ KARŞITLIĞI SUÇLAR ARTIYOR
Faşist Almanya için Alternatif (Afd) partisinin meclise girerek ana muhalefet haline geldiği Almanya’da, anti-Semitizm içerikli suç oranlarının geçen yıl yüzde 10 oranında arttığı açıklandı. İstatistiklere göre, 2018’de Almanya’da Yahudilere karşı nefretle ilişkili 1646 suç işlendi.
Sol Parti’nin talebiyle açıklanan verilerde, fiziksel saldırılarda yüzde 60 oranında bir yükselme olduğu görülüyor. Buna göre Almanya’da Yahudilere karşı işlenen şiddet içerikli suçların sayısı bir önceki yıl 37’ydi; 2018’de ise 62’ye yükseldi.
Fransa’da da önceki gün anti-Semitizm’in yükselişi konusunda bir uyarı gelmişti. Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, başkent Paris’te işlenen bir dizi suça dikkat çekerek anti-Semitizm için “Zehir gibi yayılıyor” ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: medyascope
Kaynak: Avrupa