BERLİN |25.09.2017| Federal Almanya’da seçmenler önceki gün sandık başına gitti. Büyük oranda sandıkların açıldığı seçim sonrasında resmi olmayan sonuçlara göre iktidar partisi Hrıstiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) büyük oranda güç kaybederken, üçüncü sırayı ise ırkçı parti Almanya için Alternatif (AfD) partisi aldı.
CDU/CSU partilerinin geleneksel olarak ortak girdikleri genel seçimlerde %32,8 oy oranına sahip oldu ve %8,7 bir düşüşle 1949 yılından bu yana en kötü sonucunu elde etti. Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Martin Schulz ile yeni bir çıkış yakalam isteyen SPD ise hayal kırıklığı yaşayan bir başka iktidar ortağı parti oldu. %20,4 oy oranına düşen SPD 2013 yılında yapılan seçimlere oranla %5,3 oy kaybına uğradı.
İktidar ortakları önemli oranda oy kaybına uğrarken bir önceki seçimde barajı aşamayan Hür Demokrat Parti (FDP) %10,7 alarak meclise girme hakkını aldı ve sıralamada 4. sırada yer aldı.
Bu seçimlerin en önemli gelişmesi ise ırkçı parti AfD’nin oy patlaması yaşaması ve üçüncü güç olarak Alman meclisinde yer alması oldu. %13’lük gibi bir oy oranı ile temsil hakkı bulan AfD’nin meclise girmesi tepkilere ve endişelere yol açtı. Almanya’nın bir çok şehrinde spontan bir şekilde AfD’yi protesto gösterileri yapıldı. AfD’nin en fazla oy oranına sahip olduğu eyalet ise Saksonya eyaleti oldu. 2.830.000 oy aldığı tahmin edilen AfD’ye giden oylar büyük oranda Hıristiyan Birlik partilerinden gitti. Diğer partilerden AfD’ye yüksek oranda oy kayması yaşanırken, SPD’den 500.000 ve özellikle doğu eyaletlerinde Sol Parti’den de 430.000 civarında AfD’ye oy kayması yaşandı.
Açılan sandıklarda elde edilen son sonuçlara göre parlamentoda CDU/CSU 238 milletvekili ile temsil edilirken, SPD 148 sandalyeye sahip oldu. AfD 95, FDP 78, Sol Parti 66 Milletvekili ile parlamentoda yer edinirken Yeşiller partisi 65 milletvekili hakkına sahip oldu.
Çıkan sonuçlara göre bir sonraki hükümet modelleri üzerinde tartışmalar başladı. Yeşiller partisi tarafından yapılan açıklamalarda Hıristiyan Partileri ve FDP ile bir araya gelebilecekleri vurgulanarak Jamaika tipi olarak bilinen koalisyona açık kapı bırakıyor. Hükümetin kurulması için gereken çoğunluk 346 Milletvekili sayısının yakalanması gerekiyor.
Seçimlerde büyük hayal kırıklığı yaşayan SPD’nin ilk reaksiyonu Hükümetten çekilecekleri yönünde ki açıklaması oldu. Başbakan adayı Martin Schulz partisinin başında kalacağını dile getirdi ve “Bugün bizim için ağır ve acı bir gün. Hedefe ulaşamadık. Kaybettik” dedi.
Irkçı söylemleri ile bilinen AfD’nin Federal Parlamento’da yer alması büyük tepkilere neden oldu. Almanya’nın Frankfurt kentinde yapılan bir yürüyüşle AfD protesto edildi. Yapılan yürüyüşe katılan yüzlerce insan, AfD’yi protesto ederken, Alman devletinin ırkçılığı geliştirici düzenlemelerden vaygeçmesi çağrısında bulundu. Berlin’de biraraya gelen onlaca kişi ırkçı AfD’yi protesto etti. Alexanderplatz’ta toplanan kalabalığa polis engel olurken çıkan arbadede bir kişi polis tarafından gözaltına alındı.
ATİF’in de çalışmasını aktif yürüttüğü Enternasyonalist Liste/MLPD oy oranı ise henüz açıklanmış değil. Resmi sonuçların açıklanması ile birlikte 7 Parti dışında kalan partilerin oy oranları açıklanmış olacak. Uzun bir zamanı kapsayan Liste çalışması seçim süreci ile noktalanmış oldu. Enternasyonalist Birlik adına yapılan açıklamalarda, bu seçimin kaybedenlerinin iktidar ortakları olduğu, AfD’ninburjuva medya ve iktidar partilerinin çalışmaları sonucu meclise girdiğini kaydediyorlar. Hükümetin sağcılaşma politikasının bunda etkili olduğunu dile getiren Birlik temsilcisileri, sürekli olarak
„Aşırı Sol“ tehlikesine vurgu yapılırken AfD’nin yükselişinin adeta desteklendiği bir seçim sürecinin yaşandığını, sistem partilerine yönelik tek alternatifin Enternasyonalist Liste/MLPD olduğu vurgulandı ve ortak çalışmanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığı belirtildi. Enternasyonalist Birlik’i oluşturan kurumların önümüzdeki günlerde açıklamalar yapması
bekleniyor.
Kaynak: Avrupa