Home >> Haberler >> Avrupa >> Açlık grevindeki Dimitris Koufontinas’in durumu kritik

Açlık grevindeki Dimitris Koufontinas’in durumu kritik

Haber Merkezi|01.03.2021|Yunanistan’da 17 Kasım Devrimci Örgütü liderlerinden Dimitris Koufontinas’in açlık grevi 52. gününe girdi. Yunanistan’da ve yurtdışında Koufontinas ile dayanışma da büyüyor.

Yunanistan’da 17 Kasım Devrimci Örgütü (17N) liderlerinden Dimitris Koufontinas’in hapishanedeki baskılara ve Yeni Demokrasi iktidarının saldırgan politikalarına karşı başlattığı açlık grevi 52. gününe girdi.

17 Şubat’ta hastaneye kaldırılan Koufontinas, müdahaleyi kabul etmediği için su da içemiyor. Talepleri hükümet tarafından kabul edilmediği koşulda Koufontinas’ın yakın zamanda hayatını kaybedeceğini belirten aktivistler, uluslararası kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundular.

KOUFONTINAS’A ÖZEL POLİTİKA UYGULANIYOR

63 yaşındaki devrimci Koufontinas, 2002’de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Kent gerilla örgütü 17N’nin siyasal askeri eylemlerini savunan Koufontinas’a 11 kez müebbet artı 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 17N örgütü, Güney Avrupa’dan sorumlu CIA şefi ve ABD üst düzey askerleri de dahil olmak üzere Yunanistan’da karşı devrimci ve kontra faaliyet yürüten güçlere dönük bir dizi eylem gerçekleştirmiştir.

1989 yılında 17N P. Bagoiannis adlı sağcı politikacıyı cezalandırmıştır. Bagoiannis, Yunanistan Başbakanı Mitsotakis’in eniştesi ve Atina’nın belediye başkanı Kostas Bagoiannis’in babası.

ABD’nin istihbarat ve askeri yetkilileri örgütün hedefinde olduğu için ABD’de örgüte karşı özel bir hukukun uygulanması konusunda ısrarcı.

Koufontinas, 2002’de özel olarak 17N tutukluları için inşa edilen yeraltı Korydallos hapishanesine kapatıldı ve ancak 2018’de kırsal bölgedeki Volos açık hapishanesine sevk edildi. Yasalara göre 2010’dan sonra gevşeme hakları olmasına rağmen bazı haklarını ancak 2017’den sonra kullanabildi. Açık hapishane izni hakkı olmasına rağmen şimdiki başbakan, ailesinin ve ABD Büyükelçiliği, medyayı da seferber ederek, bu hakkın tanınmasını önledi. 2019 baharında bütün gevşemeler kesin olarak reddedildi. Neden olarak Koufontinas’ın pişman olmaması gösterildi. Yeni Demokrasi’nin lideri ve Başbakan Mitsotakis, seçim kampanyasında Koufontinas’ın açık hapishane hakkının alınacağını ilan etmişti. Nitekim Aralık 2020’de yeni bir yasayla “terör”den yatan tutsakların açık hapishane izni ve kırsal alanda bulunan açık hapishane hakları ellerinden alındı. Bugün bu yasadan etkilenecek tek tutsak Koufontinas. Parlamentoda yasa görüşüldüğünde de zaten Koufontinas’ın adı verilmişti. 21 Aralık 2020’de – avukatlarının ve ailesinin haberi olmadan – Koufontinas kaçırılıp Domokos hapishanesine sevk edildi. Burada küçük bir hücrede çok kötü koşullarda başkaca tutuklularla tutuluyordu. Bütün bu uygulamalar mevcut yasalara da aykırı. Örneğin mevcut yasalar gereği Koufontinas herhangi bir nedenden dolayı kapalı hapishanesine sevk edilecekse 16 yıldır tutulduğu Korydallos’a götürülmesi gerekirdi.

Yunanistan’da “Koufontinas Yasası” olarak tarihe geçen söz konusu yasa, 17N liderine yönelik ABD tarafından desteklenen ve mevcut Yeni Demokrasi hükümeti tarafından yürütülen kapsamlı bir intikam hamlesine işaret ediyor.

KOUFONTINAS HER AN HAYATINI KAYBEDEBİLİR
Koufontinas bütün bu özel politikalara ve saldırılara karşı Korydallos hapishanesine sevki talebiyle açlık grevine başladı. Ölüm orucu boyutlarındaki açlık grevi sonucu hareket edemiyor, su içemiyor, konuşamıyor ve karaciğerleri hasar görmüş. 17 Şubat’ta hastaneye kaldırılan Koufontinas, müdahaleyi kabul etmediği için su da içmiyor.

BASKILARA RAĞMEN KOUFONTINAS İLE DAYANIŞMA BÜYÜYOR
Sağcı muhafazakâr Yeni Demokrasi hükümeti, iktidara geldiğinden bu yana polisin yetkilerini arttırıyor ve saldırgan yasalar çıkartıyor.

Pandemiyi fırsata çeviren hükümet, sokağa çıkma yasakları ve yüksek cezalar ile bir araya gelmelerini önlemek istiyor. Pandemiden yararlanan hükümet, bir dizi gerici yasayı parlamentodan geçirdi. 1967-1974 askeri cuntada uygulanan toplanma yasasına yakın bir “toplanma yasası”, çalışma saatlerini karşılıksız 10 saate çıkaran yeni çalışma yasaları ve üniversitelerde konumlanacak ve “dünyada bir ilk” olarak ilan edilen üniversite polisleri dönem içinde geliştirilen saldırıların sadece birkaçı.

17 Kasım 1973 Politeknik isyanının ve 6 Aralık’ta katledilen Alexis Grigoropoulos’un yıldönümünde her türlü eylem ve etkinlikler – anayasaya da aykırı bir şekilde – yasaklandı.

Bütün yasaklara rağmen öğrenci hareketi ve Yunanistan’ın emekçi solu sokakları terk etmeyerek saldırılara karşı eylemler örgütlüyorlar.

Yunanistan’da ve yurtdışında Koufontinas ile dayanışma da büyüyor. Tekelci medya kuruluşlarına rağmen akademisyenler, sanatçılar ve emekçi soldan örgütler ve bireyler Koufontinas’ın talebinin karşılanması için hükümete çağrı yapıyorlar.

Almanya’nın Berlin kentinde bir grup antifaşist Koufontinas’ın durumuna dikkat çekmek için Yunanistan Büyükelçiliğini işgal etti. Eylemciler, uluslararası dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptılar.  Kaynak: Etha

The post Açlık grevindeki Dimitris Koufontinas’in durumu kritik first appeared on ATİK Online.
Kaynak: Avrupa