Home >> Haberler >> Avrupa >> Emel Korkmaz ve Kazım Kızıl’ın Katılımıyla “ Yara İzinden , Yaşam İzine “ Söyleyişisi

Emel Korkmaz ve Kazım Kızıl’ın Katılımıyla “ Yara İzinden , Yaşam İzine “ Söyleyişisi

Hamburg|06.11.2019| ATİF Hamburg tarafından düzenlenen “ Yara İzinden , Yaşam İzine“ söyleyişisi Gezi direnişinde ölümsüzleşen Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ve Emel Anne belgeseli yönetmeni Kazım Kızıl’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Hamburg’ta düzenlenen Kürt Film Festivalinde 06.11 bugün seyircisiyle buluşacak olan film öncesinde ATİF Hamburg dernek lokalinde düzenlenen etkinlikte bir araya gelindi.

Salı günü ( 05.11 ) saat 18’de başlayan etkinlikte öncelikle başta Gezi direnişinde ölümsüzleşenler olmak üzere eşit , adil , özgür yarınlar yaratma mücadelesinde ölümsüzleşenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.Akabinde Emel Anne (Korkmaz) Ali İsmail Korkmaz’ın hayatı ve mücadelesine yönelik anlatımda bulunda ayrıca ondan sonraki yaşamı ve adalet arayışına yönelik anlatımı ilgi ile takip edildi. Kitlesel katılımla gerçekleşen etkinlikte Emel Anne Ali İsmail Korkmaz’ın Doğa , toplum ve çevreye yönelik örnek yaşamını kitle ile paylaştı.

“ …bu suyu bulamayan kaç insan var dünya’da biliyormusun?“

Çevresinde bulunan gençleri örgütleyerek Okul bahçesi ve çevresinde çöp toplayarak günümüzde giderek azalan çevre duyarlılığına değindi. Ayrıca gençlerin kitap okuması için yardımcı olan Ali İsmail gençlerin , çocukların kendilerini geliştirmesine yönelik duyarlılığına değindi. Anlatımına bir anısını dile getirerek devam etti ; “ Bir gün evde bulaşık yıkarken musluğu açık bıraktığımda niye açık bırakıyorsun bu suyu bulamayan kaç insan var dünya’da biliyormusun?“. Afrika’da 5 yaşını susuzluk nedeniyle göremeyen çocukların olduğunu söyleyerek oraya gerçekleştirilen yardımlara vurgu yaptı. Kadınlar için bir yer alındığını ve orada kadınların ekim yaparak gecimlerini sağladığını ayrıca ekmek yapımı içinde bir değirmeninde bölgede kurulduğunu söyledi. Bugün Ali İsmail’in mücadelesi ile nicelerine su olduğunu vurgulayan Emel anne oğlunun devamcısı olarak yürüttüğü mücadeleyi anlatarak devam etti. Çeşitli şehirlerde (Eskişehir,Hatay,İzmir,İstanbul,Adana) Alikev ( Ali İsmail Korkmaz Vakfı ) aracılığıyla gençlere yönelik eğitim bursu gerçekleştirildiğini aktardı. Gerçekleştirilen Maratonlar Alikev gönüllüleriyle düzenleyerek veya katılımcı olarak vakfa destek çalışmalarıyla Ali İsmail’in ideallerini ve mücadelesini sürdürme ve yaşatma gayreti içerisinde olunduğu vurgulandı.Bu acıların çoğrafyamızda Gezi ile başlayıp bitmediğine vurgu yapan Emel Anne geçmişten günümüze yaşananları dikkat çekti. Ali İsmail Korkmaz’ın hukuki mücadelesine de değinen Emel Anne Avukatlarının cabası ile Ali İsmail Korkmaz’ı aramızdan alanların  ve olayın görüntülerine ulaşıldığını vurguladı. İlk başlarda Mahkeme heyetinin yaklaşımının olumlu değerlendirdiğini ama son duruşmalarda adeta bir talimatla suçlulara gerekli cezaları vermediklerine değindi. Yargıtay’a yapılan iki itiraza rağmen kabul edilmediğini ve şuanda da AYM ( Ana Yasa Mahkemesi) ‚ye süreçi taşıdıklarını oradan olumlu bir sonuç beklenmediğini daha sonrada AİHM ( Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi)’e başvuruda bulunulacağını aktardı.

Emel Anne’den sonra söz hakkı Yönetmen Kazım Kızıl’a verildi. Kazım Kızıl yaptığı konuşmada bir öneri olarak  Ali İsmail Korkmaz için düzenlenen maratonları belgesel tarzda çekmeyi kabul ettiğini ancak Emel Anne’nin mücadelesini görünce bu belgeselin sadece maratonları içermemesini Emel Korkmaz’ın yürüttüğü mücadeleyi kapsamasının daha doğru olacağını düşündüğünü söyledi. Düşünceleri doğrultusunda böyle bir çalışma içerisine girdiğini vurguladı. Kısa metrajlı başlayan projenin 50 dakikayı aşkın bir belgesele dönüştüğüne vurgu yapıldı.

Daha sonra söyleyişiye uygun olarak katılımcılara söz hakkı tanındı. Gelen sorular ışığında cevaplardan sonra yapılan duyurular ile etkinlik sonlandırıldı. Alikev için katılımcılar bağışta bulundu , toplanan bağışlar Emel Anne üzerinde vakfa iletildi. Emel Anne Belgeseli 06.11.2019 Hamburg Studio Kino ‚da saat 18’de izleyicisiyle buluşuyor.

 

Not: Haberimizde Kullandığımız Fotoğraflardan Bazıları Gazeteci Dostumuz Süheyla Kaplan’a Aittir.









Kaynak: Avrupa