ATİF | Almanya çapında yaklaşık 4 milyon işçiyi ilgilendiren metal ve elektro işkolunda toplu sözleşme (TİS) sürecinden bir sonuç alınamamasıyla birlikte, yaklaşık 3 haftadır süren kısa süreli uyarı grevleri devam ediyor. IG-Metal’ın örgütlü olduğu işkolunda sendikayla işveren arasında süren görüşmelerin beşincisinde de bir sonuç çıkmamasıyla birlikte, sendika işçilerden gelen baskının da etkisiyle başlattığı uyarı grevlerini devam ettiriyor. Sendikanın çağrısıyla 1 Şubat’ta 24 saatlik uyarı grevi Ford ve Bosch, Daimler, Porsche, MAN başta olmak üzere bir çok işletmedeki grevlere binlerce işçi katıldı. Uyarı grevlerinin başladığı günden bugüne, yaklaşık 2.500 fabrikada 1milyona yakın işçi bu grevlerde yer aldı. Almanya’da genellikle bir kaç saati geçmeyen uyarı grevlerinin bu yıl 24 saati kapsayacak şekilde yapılması metal işçilerin kararlılığının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Ücretlerin iyileştirilmesi, süreli ve ücret düzenlemeli olmak şartıyla çalışma saatlerinin iki yıllığına haftalık 28 saate indirilmesi başta olmak üzere çalışma koşullarının iyileştirilmesini içeren talepler işverenler tarafından kabul edilmemektedir. Almanya’nın ihracatta motor gücü olan otomotiv sanayi geçtiğimiz yıl satışlarda ve karlarında yeni rekorlara imza atmasına rağmen işçilerin taleplerine sırt çevirmektedirler. Bu gerçekliğe karşın işverenler sendikanın 12 ay için %6’lık zam talebine %2,2 ve haftalık 28 saatlik çalışma süresi talebine ise 42 saate çıkarılması taleplerini ortaya koyarak karşı saldırıya geçmek istemektedirler. İşverenin bu saldırıları açıktır ki işçi sınıfının üzerindeki sömürüyü arttırarak, karlarını katlama hedefine yöneliktir. Ama işçiler üretimden aldıkları güçle taleplerinin arkasında durmaya devam etmektedirler. Farklı statülerde çalışan işçilerin uyarı grevleri süresince IG-Metal’in öncülüğünde dayanışmayı yükseltmiş olmaları göze çarpan en olumlu özelliklerden biri durumundadır.
Avrupa’da işçi sınıfına, ucuzu iş gücü, taşeronlaştırma, esnek çalışma, uzun süreli çalışma gibi bir çok yönlü saldırıların yoğunlaştığı bir süreçte, metal işçilerinin bu kararlı direnişleri sınıf mücadelesi açısından umut vericidir. İşveren ile sendika arasında sürmekte olan görüşmelerden bir sonuç çıkmaması durumunda işçiler süresiz grevleri başlatacaklarını belirtiyorlar.
Audi, BMW, VW, Ford, Mercedes, Man, Porsche gibi otomotiv devleri ve yan sanayi durumunda bulunan yüzlerce fabrikadaki direnişlere karşılık, patronların uzun yıllardır süresiz greve çıkmayan işçilere ve sendikaya meydan okumaları devam etmektedir.
Türkiye’de direnen metal işçileri grevin OHAL bahanesiyle yasaklanmasına karşın, süreci belli kazanımlarla sonlandırmayı başardılar. İnanıyoruz ki Almanya’da da metal işçilerinin yaktığı ateş sonuç ne olursa olsun kapitalistlere korku salmaya devam edecektir.
ATİF olarak; Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen emekçiler olarak sınıf kardeşlerimizle bu direnişi bulunduğumuz her alanda sahiplenmeye çağırıyoruz. Onlarla omuz omuza daha insanca yaşam ve iş koşulları için mücadeleye büyütelim. Tekellerin işçileri çeşitli kategorilere ayırarak, birlikte mücadeleyi kırma çabasına karşın, çalıştığımız tüm işletmelerde düzenlenen uyarı grevlerine tüm gücümüzle katılalım.
Metal İşçilerinin Talepleri Kabul Edilsin!
Yaşasın Metal İşçilerinin Uyarı Grevleri!
Yaşasın İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği
Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu
Kaynak: Avrupa