Beş kişinin hayatını kaybettiği yangında ölenlerin üçü Türkiyeli ve henüz çocuklardı. Yangını gerçekleştirilen kişi ise aynı binada oturan sabıkalı bir şahıs.
FRANSA|07.10.2017| Geçtiğimiz hafta Mulhouse şehirinde gerçekleşen yangında ölen üç çocuktan ikisi olan Emirhan Aksu (6) ve Damla Aksu (7) K.Maraş’ta, yangında hayatını kaybeden diğer Türkiyeli çocuk Sanem Ertunç (9) ise İstanbul/Ümraniye’de toprağa verildi. Yangının ardınadan gözaltına alınan zanlı ise suçunu itiraf ederek, yangını; “aşırı ses çıkaran komşuları yüzünden” çıkarttığını söylemiştir. Daha önce kundaklama ve haneye tecavüz suçlamalarından dolayı sabıkası bulunan 28 yaşındaki zanlının tutuklanması bekleniyor. Yangında toplam 5 ölü ve 8 yaralının olduğu belediye başkanı tarafından açıklanmıştı. Yangına 50 kişilik bir itfaiye ekibi ile müdahale edildiğini belirten belediye başkanına rağmen, görgü tanıkları ise yangına müdahalenin geciktiğini belirtmişlerdir.
SOSYAL KONUT SORUNU
Fransa’da son yıllarda “ciddi sorunların” yaşandığı sosyal konutlarda yaşanan bu facianın ardından dikkatler bir kez daha bu konutlara çevrildi. 1970’li yılların başından itibaren genel olarak göçmenler için inşa edilmeye başlanılan bu konutlarda bugünlerde, kendini “ikinci sınıf vatandaş” olarak gören geniş bir nüfus var. Özellikle gençlik içinde yaygın bir işssizlik var. Eğitim seviyesinin düşüklüğü, hijyen sorunları, gelecek kaygısı buralarda yaşanan, öne çıkan sorunlar olarak varlığını sürdürüyor. Ayrımcılığa uğradığını düşünenlerin sayısı da oldukça fazla. Son yıllarda yapılan düzenlemlerde bu konutlardaki temel sorunlara çözüm olmaktan uzak kalmıştır. 2010 yılından itibaren yapılan sosyal konutlarda küçülmeye giden devlet, çok katlı projelerin yerine daha küçük katlara sahip apartmanlar yaparak “refahı” arttıracağını düşünen fransız devleti, sosyal ve temel haklarda kısıtlamalara giderek bu alanlarda “tehlikelere” davetiye çıkarmaktadırlar. Bunların başında ise azımsanmayacak çoklukta gerçekleşen yangınlar gelmektedir. Sosyal konutlarda mimari değişikliklere giderek sorunu çözeceğini sanan devletin, sosyal ve siyasal olarak bu alanın sorunları ile ilgilenmesi gerektiği çeşitli kesimlerce dile getirilmektedir. Buradaki siyasal sorunların başında, sosyal konutlarda yaşayan özellikle genç nüfusun etnik ve kültürel olarak kabul görülmek istenmesi gelmektedir. Tüketim toplumu haline getirilmiş olmaları, uyuşturucu maddelerin bu alanlardan dağıtılmaya başlanması, kendi kendilerini yönetme isteği vb sebeplerde sorunlara kaynaklı eden diğer olgular olarak öne çıkmaktadır.
Mulhouse yangını bir kez daha göstermiştir ki, özellikle göçmen insanların biraraya getirildiği sosyal konutlar güvenlik zaafiyeti yaşamaya devam etmektedir. Geç müdahale edilen ve ağır davranılan yangınlar sonunda beş can olmuş oldu.
NE OLMUŞTU?
Mulhouse’un Bourtzwiller Mahallesi’nde 2 Ekim tarihinde meydana gelen yangında Ertunç ve Aksu ailelerine mensup 3 kişi hayatını kaybetmiş, 3 kişi de ağır yaralanmıştı. Toplam 5 kişinin yaşamını yitirdiği yangında 8 kişi de yaralanmıştı.
Kaynak: Avrupa