Home >> Kampanyalar >> Dayanışma >> Mehmet Yeşilçalı’ya Özgürlük!

Mehmet Yeşilçalı’ya Özgürlük!

Mehmet Yeşilçalı ve 9 diğer tutuklu hakkında 17 Haziran 2016 tarihinden beri Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi‘nde TKP/ML‘e üye olmak ithamıyla dava yürütülmektedir.

Mehmet, 15 Nisan 2015 tarihinde oturduğu yerde İsviçre‘de tutuklanmış ve takriben bir yıl sonra, 8 Mart 2016 tarihinde, Almanya‘ya teslim edilmiştir. O tarihten beri Münih-Stadelheim cezaevinde tutuklu bulunmaktadır.

Mehmet‘in Avukatları 21 Mart 2017 tarihinde kendisinin tutukluluktan tahliye edilmesini talep etmişlerdir. Mehmet‘in 1980 yılından itibaren Türkiye‘de yıllar boyunca yattığı hapis dönemlerinde ağır işkenceye maruz kalmış olması dilekçenin gerekçesi olarak özellikle vurgulanmıştır.

2015 yılında tutuklanmadan önce zaten bu nedenlerden dolayı İsviçre‘de birkaç yıldır tedavi görmekte idi. Tutukluluğun devam ettirilmesi bir sorumsuzluktur ve kendisinin sağlığını ağır derecede tehlikeye atmak anlamına gelir. Mehmet‘in acil olarak terapiye ihtiyacı vardır, ancak bunun tutukluluk koşullarında temin edilmesi mümkün değildir.

Sözkonusu dilekçede 9.12.2016 tarihinde cezaevinde meydana gelmiş bir olay da dile getirilmiştir. Bu olay esnasında Mehmet cezaevi görevlileri tarafından kötü muamele ve aşağılamalara maruz bırakılmıştır. Sorumsuz bir cezaevi doktoru Mehmet‘in zor kullanılarak ve çırılçıplak bir halde 24 saat boyunca bir bodrum hücresinde tutulması talimatını vermiştir. Mehmet bir cezaevi görevlisi tarafından bu esnada darp da edilmiştir. Bu olaydan sonra Mehmet‘in sağlık durumu daha da kötüleşmiştir. Sözkonusu dilekçede Mehmet‘in serbest bırakılması durumunda derhal Münih‘te bir terapiye başlayacağı ve ceza davasında hazır bulunacağı mahkemeye açıklanmıştır.

Mahkeme tarafından tayin edilen psikiyatrist bilirkişi de Mehmet‘in ciddi anlamda hasta olduğunu teyit etmiş olmasına rağmen mahkeme serbest bırakılmasını 22 Mayıs 2017 tarihinde reddetmiştir ve Aralık 2016 tarihinde meydana gelen kötü muamelelerin hukuka uygun olduğunu beyan etmiştir.

Mahkeme bu kararından önce savunmanların haberi olmadan bir itirafta bulunması halinde toplam 3 yıl hapis cezası teklif ederek Mehmet‘in hastalığını bir itiraf elde etmek için kullanmaya çalışmıştır. Anlaşılan o ki, mahkeme Mehmet‘in tutukluluk koşullarının beraberinde getirdiği baskıya dayanamayacağını ve kolektif olarak hareket eden tutuklular grubundan ayrılabileceğini ümit etmiştir.

Fakat Mehmet böylesi bir girişimi kararlı bir şekilde reddetmiştir. Mehmet her gün hastalığı ve tutukluluk koşulları ile mücadele edip mahkeme salonu ve cezaevinde kendisine uygulanan muameleyi protesto etmekte ve direnişte bulunmaktadır.

Mehmet Yeşilçalı‘yı serbest bırakılması için sürdürdüğü mücadelesinde destekleyin!

Tutukluluğun her geçen günü fazladır!

Sağlık durumunun şantaj aracı olarak

kullanılmasına izin verilmesin!

ATİK-UPOTUDAK & Rote Hilfe


Kaynak: atik-dayanisma