Home >> Haberler >> Avrupa >> AVRUPA BİRLİĞİ „Kaynayan Kazan“ – Yeni Saldırılara Karşı Yeni Direnişler

AVRUPA BİRLİĞİ „Kaynayan Kazan“ – Yeni Saldırılara Karşı Yeni Direnişler

FRANSA
Fransa halkı, göreve gelen yeni hükümetin gerçekleştireceğini açıkladığı çalışma ve sosyal reformlara karşı eylem ve grev hazırlığında. Fransızların çoğu istihdam yasalarının liberalleşmesine karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanı Macron ise işsizliği liberalleşmeyle yenmeyi amaçlıyor. Radikal sendikalar şimdiden protestoya hazırlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı’nın önceliklerinin başında köklü reformlar geliyor. Macron ve hükümeti bir buçuk yılda altı kapsamlı sosyal güvenlik reformunu uygulamaya koymayı amaçlıyor. Hem de radikal sendikaların ilkinin pazartesi günü yapılacağını ilan ettikleri protesto gösterilerine rağmen.

İNGİLTERE
Londra’da yaşanan yangın faciasının bilançosu henüz netleşmedi ve halkın yaşanan katliama tepkisi hergün daha da artıyor. Bunun akabinde Avrupa Birliği ve İngiltere Brexit müzakerelerini Pazartesi günü başlatma konusunda uzlaşmaya vardı. İngiltere’nin AB’den ayrılış sürecinin Mart 2019’da tamamlanması hedefleniyor. Henüz terör saldırıların yaralarını dahi saramayan Ve epey zor günler geçiren İngiltere’de perşembe günü erken genel seçim gerçekleşecek.

İTALYA
İtalya’da işçi sendikaları, başkent Roma’da hükümetin çalışma hayatındaki reformlarını protesto etti. Başkentteki gösteriye katılanlar özellikle tarım sektöründe mevsimlik işçiler için öngörülen kupon sisteminin iptal edilmesinden sonra bu çalışanlara verilen sözlere rağmen etkili bir ödeme biçimi geliştirilememesini protesto etti. İşçiler, gösteride hükümeti işçi hakları ve emeğe saygıya davet eden pankartlar taşıdı ve bu yönde sloganlar attı.

YUNANİSTAN
Avrupa Birliği’nin Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan’ı, içinde bulunduğu ekonomik krizden kurtarmak için yeni bir yardım paketi üzerinde uzlaştı.
Ödemenin 8 buçuk milyar euro tutarında olması öngörülüyor. Bu miktar, Atina’nın Temmuz ayına kadar ödemesi gereken 7 milyon euroluk tutarın üzerinde. Yaklaşık on yıldır ekonomik darboğazda olan Akdeniz ülkesi yeni kurtarma paketini alabilmek için geniş çaplı reformlar yürürlüğe koymuştu.

PORTEKİZ
Avrupa Komisyonu Portekiz’e yönelik uygulanan aşırı bütçe açığı prosedürünün sona erdirilmesini istiyor. Avrupa Birliği (AB)Portekiz’e, yüzde 3’ün üzerindeki bütçe açığı nedeniyle yaptırım sürecini başlatma kararı almıştı. Portekiz maliye bakanı Mario Centeno büyük çaba sarfedildiğini söyledi.
“Avrupa Komisyonu Hırvatistan ve Portekiz’e yönelik olumlu görüş bildirdi. Aşırı bütçe açığı prosedürü Fransa, Yunanistan, İspanya ve İngiltere için devam ediyor. Avrupa Komisyonu bundan böyle Portekiz’in kamu borcuna odaklanacak.”

MACARİSTAN
Macaristan Avrupa Parlamentosu’nun hedef tahtasında bulunuyor. Seçimler sürecinde yasal partiler üzerindeki baskıcı politikaların son bulması isteniyor. Avrupa milletvekilleri Lizbon antlaşmasının 7. maddesinin yürülüğe sokulmasını istiyor. Yapılan oylamada konuya yönelik bir önerge onaylandı. Macaristan’ın Avrupa Birliği Konseyi’nde oy hakkı askıya alınabilir.

İRLANDA
Avrupa Birliği adına Brexit müzakerelerini yürütecek olan Michel Barnier Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınır bölgesine gitti. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması Kuzey İrlanda ile İrlanda arasında yeniden sınır oluşturulacağı anlamına geliyor. İngiltere’nin eski başbakanı Tony Blair serbest dolaşım alanının korunması gerektiğini söyledi.

ÇEK CUMHURİYETİ
AB Çek Cumhuriyeti’e sığınmacı protokülüne uymadığı için ihlal prosedürü uygulayacağını açıkladı. Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Milan Chovanec Avrupa Birliği’nin kota sistemine uymayacaklarını bildirdi. Bu Çek Cumhuriyeti’nin bundan böyle Yunanistan ve İtalya’dan gelen göçmenleri kabul etmeyeceği anlamına geliyor. Kota sistemine göre Çek Cumhuriyeti’nin 2600 sığınmacıya kapılarını açması gerekiyordu. Ancak ülke şu ana kadar sadece 12 sığınmacı kabul etti. Polonya, Macaristan ve Slovakya da kota sistemine karşı çıkan ülkeler arasında bulunuyor.


Kaynak: Avrupa