Uluslararası Hukuk Uzmanı ve Anayasa Profesörü Dr. Norman Paech, Kürt siyasetçi Muhlis Kaya’nın duruşmasında mahkeme heyetine Kürt sorunu üzerine ders verdi. “Kürt sorunu ve uluslararası hukuk” başlıklı sunumu mahkemede okunan Paech’in tanık olarak dinlenip dinlenmeyeceği ise bir sonraki mahkemede netleşecek.
Uluslararası Hukuk Uzmanı ve Anayasa Profesörü Dr. Norman Paech, Kürt siyasetçi Muhlis Kaya’nın duruşmasında mahkeme heyetine Kürt sorunu üzerine ders verdi. “Kürt sorunu ve uluslararası hukuk” başlıklı sunumu mahkemede okunan Paech’in tanık olarak dinlenip dinlenmeyeceği ise bir sonraki mahkemede netleşecek.
Almanya Ceza yasasının 129 b maddesinden rehin tutulan Kürt siyasetçilerden Muhlis Kaya’nın Stuttgart Şehir Mahkemesi’nde görülen duruşmasına dün devam edildi. Savunma avukatlarının talebiyle 4 Mayıs’ta görülen duruşmada Prof. Dr. Norman Paech’in tanık olarak dinlenmesi bekleniyordu. Paech tanık olarak dinlenmedi ancak mahkemede okunan “Kürt sorunu ve uluslararası hukuk” başlıklı sunumu büyük etki yarattı. Paech’in yaklaşık 10 sayfalık sunumu savunma avukatlarından Ana Busl tarafından okundu.
‘PKK terörist değil’
Paech ders niteliğindeki yazılı sunumuyla PKK’nin neden ‘terörist bir örgüt’ olmadığını dayanaklarıyla ortaya koydu. Bastırılan, hakları ihlal edilen halkların kendi haklarını ve yaşamlarını savunma hakkına sahip oldukları vurgulanan metinde “Bu savunmalarını başka halklara saldırmadan, onların haklarını ihlal etmeden, zoraki silah kullanmadan yaptıkları sürece bu savunmaya terör denilemez” denildi.
Türk devletinin Kürdistan illerinde Kürt halkına saldırdığına vurgu yapan Paech, ‘çözüm süreci’ adı altında devreye konulan çatışmasızlık ortamına Türk devletinin son verdiğini belirtti. Ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ateşkes ve çözüm önerilerinin de Türk devleti tarafından reddedildiği sunumda hatırlatıldı.
Avrupa ortak tavır almalı
Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir mahkemenin PKK’nin Türkiye’de yürüttüğü faaliyetlerin “silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturamayacağı” yönünde aldığı kararın da hatırlatıldığı metinde şu hususun altı çizildi: “Avrupa’daki ülkelerin bu tür hukuksal kararları göz önünde bulundurarak ortak karar vermesi
gerekir. Yani Brüksel’de ‘terör değildir’ denilen bir örgüt için Almanya hukuku önünde de ‘terörist değildir’ denilmeli.”
Paech, Türk devletinin şiddetine karşı verilen mücadelenin meşru direniş hakkı olarak görülmesi gerektiğinin altını çizdi. Paech sunumunda şunları belirtti:”BM-Charta’nın 51.maddesi gereğince devletler arası savaşta savunma hakkı meşrudur. Bu madde iç savaşlarda da geçerli olmalıdır. Ki, savaş oldukça gaddar bir şekilde gerçekleşiyor. Sivil insanlar ve sivil yerleşim yerleri saldırılara maruz kalıyor. Bu yasadışıdır. İnsan hakları, bir saldırı karşısında korumasız kalmayı, kaçmayı boyun eğmeyi, sessiz kalmayı gerektirmiyor. Tabii ki, Kürt savaşçılar da bu savaş kurallarına uymak zorunda. Sivillere karşı saldırı yasaktır.”
Söylenecek söz yok
Paech’in sunumu ardından değerlendirme için ara verilirken, Savcı Dr. Kaiser’in “Bu kadar detaylı bir metin ardından kısa bir görüş belirtemeyeceğini” kaydetmesi dikkat çekti. Hakim Dr. Biller, “Bu nedenle şahit olarak dinlenmesi gereken ‘Kürt sorunu ve Uluslararası Hukuk’ uzmanı Prof. Dr. Norman Paech’in bugün dinlenmesi mümkün olamayacaktır” dedi.
Paech: Çok şey öğrenebilirlerdi
Savcılık tavrı nedeniyle tanık olarak dinlemeyen Prof. Dr. Norman Paech gazetemize yaptığı açıklamada, “Ben Kürt değilim ama profesör olarak bir bilirkişi konumum var. Benim bu duruşmada dinlenmem, hem savcılık hem de mahkeme heyeti için mühim bir bilgilendirme olacaktı. Onların da bu tür bilgilere ve tecrübelere ihtiyaçları var” dedi.
Yeniden davet edilecek
Savunma avukatları ve mahkeme heyeti tarafından yapılacak karşılıklı görüşme sonrası Prof. Dr.Norman Paech, 16 veya 18 Mayıs’ta bir kez daha “Kürt sorunu ve Uluslararası Hukuk bilirkişisi” sıfatıyla tanık olarak davet edilecek.
KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA
Kaynak: Tutsaklar