HABER MERKEZİ| 26.11.2023| 25 Kasım’da kadına-LGBT+ bireylere karşı şiddete ve emperyalist savaşlara hayır demek için eylem alanlarındaydık.
Dominik Cumhuriyeti’nde, Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden, Aida Patria Mercedes Mirabal, Antonia María Teresa Mirabal ve Minerva Arjantin Mirabal adlarındaki, “Mirabal Kardeşler” olarak anılan 3 devrimci kadın, bundan 63 yıl önce, 1960 25 Kasım’ında katledildiği tarihten bugüne bizlere önderlik etmeye, yol göstermeye devam ediyorlar.
Sadece egemen sınıfların ve sisteminin kadınlara yönelik çok yönlü baskısı, şiddeti, hak gaspı, hak eşitsizlikleri ve dini baskıya karşı değil, bunun yanı sıra, özel mülkiyet sisteminin şekillendirdiği gerici düşünce ve kültürüyle biçimlenmiş erkek egemen anlayışı ve şiddetine karşı da kadınlar sokaklardaydı. Bu 25 Kasım’da da kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi büyütmek ve anti faşist, anti emperyalist direnişi yükseltmek için sokaklarda taleplerini haykırdık. Yeni Kadın olarak, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde yine kadınlara yönelik şiddete karşı öfke ve isyanımızla; Frankfurt, Duisburg, Ulm, Stuttgart, Nürnberg, Hamburg, Köln, Hannover, Villingen, Strasbourg, Viyana, Vorelberg, Zürih, Neuchatel gibi Avrupa’nın birçok kentinde yerimizi aldık.
DUİSBURG
Kadına yönelik şiddete karşı Uluslararası Dayanışma gününde mitin ve yürüyüş gerçekleşti. Duisburg Kadın Platformunun düzenlediği (Yeni Kadın, SKB, Zora Courage kadın kurumlarını organize ettiği ve YS ve MLPD’nin desteklediği) etkinlik saat 14:00’da Averdungplatz’da başladı.
Kurumların konuşmasıyla başlayan etkinlik çevrede ilgi gördü. Yeni Kadın temsilcisi yaptığı konuşmada, “Patriarkaya karşı isyanı büyütüyoruz “diyerek “Dominik Cumhuriyeti’nde Trujilla diktatörlüğüne karşı Mirabel Kardeşlerin mücadelesi ve günün anlamı ve önemine vurgu yaptı.
‘’Asya, Afrika ve Amerika kıtalarında gerek emperyalistlerin sömürüsü ve dayattığı politikalar sonucu yaşanan yoksulluk ve gerekse emperyalistlerin işgalleri ve çıkardıkları vekalet savaşlarına değinen Yeni Kadın, İsrail’in bölge saldırganlığı, Filistinlilere yönelik katliamlar, Ermeni soykırımdaki kitlesel sürgün görüntülerinin bir benzeri Karabağ da yaşandı, Rojava’da hava ve kara saldırıları devam ediyor’’ diyerek, dünyada var olan savaşlara dikkat çekti.
Konuşmaların ardında yürüyüşe geçen kadınlar sık sık, ‘’Jin Jiyan Azadi, Kadına Yönelik Şiddete Hayır, Dünya Yerinde Oynar Kadınlar Özgür Olsa’’ sloganları haykırdı.
Mitingin alanında kültürel etkinlikte Yeni Kadın aktivisti klamlarla etkinliğe renk kattı.
Alanda çekilen halaylar eşliğinde saat 16:00’da etkinlik sonlandırıldı.
HAMBURG
Yürüyüş Yeni Kadın‘ın da üyesi olduğu 50 gruptan oluşan Hamburg „8 Mart Kadın Grevi için“ 8 Mart Birliği tarafından düzenlendi. Her yıl olduğu gibi bu yılda kadınlar, lezbiyenler, inter, trans ve gender, kısaca FİLİNTA kişiler katıldı. İstatistiklere göre FİLİNTA kişilere en çok şiddet uygulayan heteroseksüel erkeklerin, her yıl olduğu gibi bu yılda korteje katılmasına izin verilmedi. Yağmur ve doluya rağmen katılım oldukça iyiydi.
Yürüyüş 15:00’de Alma-Wartenberg-Platz‘da başladı. Yürüyüşe bütün politik gruplardan FILINTA* kişiler katıldı. Kızıl Cephe, Linke, Verdi, birçok gruptan oluşan anarşistler, Avrupa Kadın Dayanışması Feminist gruplar, DİDİF gözümüze takılanlardı.
Bu yıl Hamburg’da Ekim sonuna kadar toplam 92 kadın erkekler tarafından katledildi. En son cinayet NDR TV kanalında gösterildiği gibi bir anne 29 yaşındaki oğlu tarafından dövülerek öldürüldü. Son istatistiklere göre Almanya’da bir saatte en az 13 Kadın eşleri tarafından şiddete uğruyor. LGBTİ‘lere karşı geçen yıl Almanya’da 417 saldırı gerçekleşti tabi bunlar kayıtlara geçenler. Konuşmalarda Kapitalist-Patriarka’nın şiddeti beslediği ve bundan nemalandığı vurgulandı. Savaş ve göç mağdurlarının desteklenmesi, savaşlardan kaçan göçmenler için kalma hakkı, Aile bileşiminin kolaylaştırılması, Ücretsiz kürtaj hakkı, Şiddete uğrayan kadınlara oturum verilmesi, Hamburg’a yeni 200 kadın sığınma evinin açılması, Geçici işlerin kaldırılması, eşit işe eşit ücret gibi talepler dile getirildi.
Yeni Kadın’ın bildirisi alanda yaygın ve motive bir şekilde dağıtıldı. Grup olarak çektiğimiz halaylar, neşemiz ve motivasyonumuz sempatiyle karşılandı. Eksik olduğumuz yönleri tespit edip önümüzdeki süreçte tamamlama kararı aldık.
Villingen
25 Kasım Kadına yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, Villingen – Schwenningen 8 Mart Platrformu’nun, “Hayatlarımız İçin Sokaklardayız!” şiarı ile yaptığı çağrı sonucu, saat 13.00’te Villingen çarşı merkezinde buluşuldu.
Burada günün önemini anlatılan kısa bir konuşma yapıldıktan sonra, direğe bir plakat asıldı. Plakatta “Kadına yönelik şiddet günlük yaşamın bir parçasıdır, kadın cinayetleriyle başlamaz!”, “Taciz, küfür, hakaret, değersizleştirme, fiziksel şiddet, cinsiyet ayrımcılığı”, “Sınırlar aşıldığında tartışma değil, direniş söz konusudur!” sloganları yazılı idi.
Kadınlar buradan kilisenin önüne yürüdüler. Kilisenin kapısının önünde yapılan kısa bir konuşmada kürtaj yasağına vurgu yapıldı. Kapılara kürtaj yasağını protesto eden plakatlar, tel elbise askıları ile asıldı.
Tekrar şehrin başka bir merkezine yürüyen kadınlar, burada da kadına yönelik şiddetin yaşamın her alanında olduğuna dair kısa bir konuşma yaptıktan sonra, buraya da aynı içerikte bir pankart astılar. Pankartta; “Ataerkil şiddet her yerde; Devlet ve kurumlarında, İlişkilerde ve ailede, Çalışma alanlarında, eğlence merkezlerinde!.. Direnişimiz de Her Yerde!” yazılıydı. “Jin, Jiyan, Azadi!” sloganıyla kadınlar buradan ayrıldılar.
Şehir içinde mahkeme binasının önüne yürüyen kadınlar, mahkemenin önünde yapılan konuşmada; cinsiyetçi yasaların kadına yönelik şiddeti beslediğine vurgu yapılarak, mahkeme kapısının önüne cinsiyetçi yasaları protesto eden dövizler bırakıldı, kapıdan içeriye girişi engelleyecek şekilde, kapı mor kurdele ile bağlandı. Son olarak, tren istasyonunun önündeki köprüye, kadına yönelik şiddeti protesto eden bir pankart asılarak eyleme son verildi.
Kaynak: Avrupa