HABER MERKEZİ|23.10.2023| Almanya’da IG Metall Sendikasının 25. Genel Kongresi, “Gelecek için zaman” sloganıyla Frankfurt’ta başladı. 421 delegenin katıldığı kongrede delegeler 530’dan fazla önergeyi değerlendirecek. Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail’in Filistin’e saldırısı, aşırı sağın gelişmesi, gelişmiş kapitalist ülkeler arasındaki çelişkiler, teknolojik dönüşümün işletmelere yansıması kongrenin gündemindeki konular arasında.
Almanya’nın en büyük sanayi sendikası IG Metall 25. Genel Kongresini “Gelecek için zaman” sloganıyla Frankfurt’ta topladı. 22 Ekim’de başlayan, 26 Ekim’e kadar sürecek olan kongrenin açılış etkinliğine Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in yanı sıra Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Yasmin Fahimi de katıldı.
“SADECE LİDER KADRO BELİRLENMEYECEK”
Evrensel Gazetesinin yaptığı habere göre, 22 Ekim günü kongrenin açılışını yapan IG Metall’in görevden ayrılan Birinci Başkanı Jörg Hofmann, “Sendika kongreleri sınıfın yaşadığı sorunlar için yanıtlar bulmak zorundadır. Son kongremizden bu yana çok şey değişti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, tektonik jeopolitik ve ekonomik değişimler, fabrikalara gerçek anlamda ulaşan teknolojik dönüşümün zorlukları, bunlar sendika kongremizde gündemimizde olanlardan sadece birkaçı” dedi.
Kongrenin sadece sendikanın lider kadrosunu belirlemeyeceğini söyleyen Hofmann, “Aynı zamanda fabrikalarda, tabandaki çalışmamızı güçlendirecek kararlar gündemimizde” ifadelerini kullandı. Hofmann, “Sendikamızın daha önce girdiği sosyal, ekolojik ve demokratik dönüşüm yolunu daha da sağlamlaştırmak da kongremizin görevleri arasında olacak” dedi.
BAKANDAN SENDİKACIYA TEŞEKKÜR
Kongreye hükümet adına konuşmacı olarak katılan Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, “Zorlu zamanlardan geçiyoruz. Önümüzde duran büyük dönüşüm görevini yerine getirmek için bir şeyleri değiştirmemiz ve şekillendirmemiz gerektiriyor. Bunun için de güçlü sosyal ortaklığa ve güçlü sendikalara ihtiyacımız var” dedi. Sendika başkanlığından ayrılan Jörg Hofmann’ın geçtiğimiz yıllarda hükümet ve sermaye ile tüm gücüyle ortak çalıştığını söyleyen Habeck, “Bunun için içten teşekkürlerimi ifade etmek isterim” dedi.
SERMAYEYE UCUZ ENERJİ TALEBİ
Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Yasmin Fahimi de sermaye için ucuz enerji talep etti: “Gelecekte güçlü, iklim dostu bir sanayiye sahip olmak istiyoruz. Sürdürülebilir bir ekonomiye dönüşümü başarmak ve Almanya’yı yeniden modernleşme rotasına sokmak, gelecekte refahı güvence altına almak için devlet şimdi harekete geçmeli ve elektrik enerji fiyatını sanayi için düşürmelidir” dedi.
EŞ BAŞKANLIK REDDEDİLDİ
7’si yürütme kurulu ve 29’u fahri üyeden oluşan IG Metall Yönetim Kurulunun bileşimini düzenleyen tüzük maddeleri değiştirildi. Buna göre yürütme kurulu artık birinci başkan, ikinci başkan, merkezi kasa sorumlusu ve diğer alanlardan sorumlu olan iki üye olmak üzere 5 kişiden oluşacak. Yönetim kurulunun fahri üyelerinin sayısı 29 olarak kalacak.
Yürütme kurulunda bir kadının olmasını güvenceye almak için yapılan ikinci tüzük değişikliğiyle bundan böyle birinci veya ikinci başkanın kadın olması gerekiyor.
Başkanlık görevinden ayrılan Jörg Hofmann, ‘halefi’ olarak önerdiği Roman Zitzelsberger’e bölge örgütlerinden destek gelmeyince eş başkanlık yöntemini önermişti. Bu öneri de bölge örgütleri tarafından geri çevrilince eş başkanlık ile ilgili tüzük önergesi geri çekildi.
IG METALL’E KADIN BAŞKAN
Almanya’nın en büyük sanayi sendikası olan IG Metall’in başkanlığına ilk kez bir kadın seçildi. 55 yaşındaki Sendikacı Christiane Benner, delegelerin yüzde 96.4’nün oylarıyla birinci başkanlığa seçildi. 2015 sonundan bu yana ikinci başkan olarak görev yapan Benner, 1988 yılında sendikaya üye olmuş ve gençlik temsilciliği dahil iş yerinde çeşitli görevlerde yer almıştı. İlerleyen yıllarda üniversite eğitimini tamamlayan Benner, 1997 yılından bu yana sendikanın içinde çeşitli görevlerde bulundu. Sendika adına BMW ve Continental şirketlerinin denetleme kurullarında yer alan Benner’in iki dönem birinci başkanlık görevini sürdürmesi bekleniyor.
Kaynak: Avrupa